tutta.no

Art director/Food blogger/Catering

Lettvint thai kyllingsalat

Tutta SætraComment

Det er vår i luften og jeg får lyst på deilige friske salater igjen.  Dette er en superenkel kyllingsalat med en asiatisk twist på dressingen. Perfekt hvis du har rester av kylling eller kalkun eller du kan bruke kyllingbryst.

stekt kyllingkjøtt i tynne strimler
hodekål i tynne strimler
gulrøtter i tynne strimler
finhakket vårløk
sukkererter
hakkede peanøtter
frisk koriander 

lag en dressing av lik mengde soyasaus og peanøttsmør
litt hvitvinseddik
litt sukker
litt fiskesaus
limesaft
(smak deg frem)

Bland alt til dressingen og hell over salaten rett før servering.

Foto: Pål Rødahl
 

Muffins med tomat, skinke og cheddarost

Tutta SætraComment

Mat muffins kan variereres i det uendelige, er supre som en snack hvis du lager de små, godt til lunsj med en salat til eller som deilig ut på tur mat. Kan spises både kalde og varme. Istedet for tomat, skinke og ost kan du lage vegetarmuffins med f eks squash, ricotta ost og tomat eller hva med søtpotet og massevis med deilige frø? Eller brokkoli, parmaskinke og grønnkål? Det er en fordel å ha et muffinsbrett og jeg bruker store muffins former. Liker at de ser digre og rause ut!

2 kopper mel
1/2 kopp soltørkede tomater eller cherrytomater delt i to
2 kopper cheddarost
2 kopper skinke i små biter
1 kopp babyspinat
litt hakket gressløk
1/2 kopp olivenolje
1 kopp fløtemelk
2 egg
salt og pepper

Bland alt godt sammen og ha 3/4 fulle former. Stekes på 200 gr varmluft i ca en halv time. Denne oppskriften er til 6 store muffins.

Foto/film: Jenny Mina Rødahl & Pål Rødahl

Thai biff salat

Tutta SætraComment

Dette er en salat jeg lager veldig ofte til catering. Den er populær og smakfull og ikke vanskelig å lage. Men det er viktig å ha mørt kjøtt. Hvis du er heldig, finner du ytrefilet av storfe i butikken som nesten har gått ut på dato.  Kjøp det! Og la det gjerne ligge noen dager til i kjøleskapet. Rens kjøttet for hinner og sener og gni det inn med nykvernet pepper og flaksalt. Kjøttet bør ligge i romstemperatur ca en time før du steker det. Stek i smør på høy varme slik at alle sidene får en fin stekeskorpe. Etterstek i ovn på 250 gr i 5 - 6 minutter. Avhengig av hvor stor biffen er. La kjøttet hvile før du skjærer det i tynne skiver. Så til salaten:

finsnittet hodekål
gulrøtter i tynner strimler
hjertesalat
vårløk
masse fersk chili
cherrytomater
rød paprika i tynne strimler
tynne strimler av agurk, husk bare at den blir fort bløt
salte peanøtter
båter av lime
sesamfrø som er ristet i tørr panne
frisk koriander

Dressing:
1 dl rapsolje
2- 3 ss soyasaus
saften fra 3 - 4 lime
2 ss brunt sukker eller flytende honning
litt fiskesaus
revet hvitløk
revet fersk ingefær
finhakket chili

Lag dressingen dagen før og la den trekke i kjøleskapet. Sil den før servering. Smak til. Sånn!!!!

Foto: Pål Rødahl





 

Bønne - og linsesuppe full av proteiner

Tutta SætraComment

Hva passer vel bedre på en grå og våt dag som denne enn en deilig varm og mettende suppe? Denne suppen er uten kjøtt, men du kan jo ha i pølsebiter eller kjøttboller.  Med deilig nystekt brød til er dette en fin hverdagsmiddag! Jeg dro til en bra grønnsaks butikk og kjøpte alle de linsene og bønnene jeg fant, men du finner et godt utvalg i vanlige dagligvarebutikker også.

et utvalg ferdig kokte bønner og linser
kjøttkraft
2 - 3 laubærblad
hvitløk
gul løk
bladpersille
revet sitronskall
salt og pepper

Når jeg lager suppe, lager jeg alltid en stor porsjon. Men det velger du jo selv. Fres finhakket hvitløk og løk i litt olje. Ha på kjøttkraft og laubærblad og la det koke litt. Ferdig kokte bønner og linser trenger kun å varmes i kraften, men det er viktig å skylle de godt før du har de i kjelen! Smak til med salt og pepper og server med revet sitronskall og bladpersille. Superlettvint!

Foto: Pål Rødahl


 

 

Krydderkake med pære

Tutta SætraComment

Denne kaken er et alternativ til den vanlige gulrotkaken. Den smaker av deilige krydder, er saftig og holdbar. Og du kan bruke annen hermetisk frukt enn pære som f eks fersken. Det fine med denne kaken er at den ikke er så søt og passer like godt til te som kaffe. Med en klatt slapp krem!

160 gr mel
1 ts bakepulver
1 ts natron
4 ts kanel
1/2 ts malt nellik
1/2 ts malt ingefær
200 gr sukker
40 gr brunt sukker
1 stor ts salt
frøene av en vaniljestang
3 store egg
1 1/2 dl raps - eller solsikkeolje
100 gr valnøtter, grovhakket
200 gr hermetiske pærer eller annen frukt,
hakket i små biter

Bland sammen mel, kanel, natron, nellik, ingefær i en bolle. I en annen bolle har du sukker, salt og frøene fra vaniljestangen. Pisk eggene til en luftig masse og hell forsiktig i oljen. Ha i sukkerblandingen og pisk videre. Sikt melblandingen forsiktig inn i røren. Ha alt i en smurt springform og stek i ca 5o - 60 min på 175 gr.

Foto: Pål Rødahl




 

Brownie med peanøttsmør

Tutta SætraComment

Hva med en vri på den vanlige sjokoladebrownien? Jeg skulle lage en kake til en 13 års bursdag og fikk lyst til å prøve med peanøttsmør i deigen. Bruk gjerne en ferdig pose brownierøre og lag den som det står på pakken. Ha røren i en form kledd med bakepapir og ha i et halvt glass med peanøttsmør. Bruk en gaffel og lag marmormønster i deigen. Det smaker utrolig godt! Som hjemmelaget Snickers! Sjokolade + peanøtter = sant!

Foto: Pål Rødahl

Lun bønnesalat

Tutta SætraComment

Denne salaten er superenkel å lage. Passer  bra til kjøtt, kylling og fisk. 

aspargesbønner
hakkede mandler
parmesanost
tranebær
honning vinagrette

Kok bønnene i ca ett minutt og skyll i kaldt vann. Rist hakkede mandler i tørr panne. Ha i tranebær og riv store flak med parmesanost over. Lag en honning vinagrette av flytende honning, olivenolje, litt hvitvinseddik, salt og pepper. Bland sammen. Ferdig!

Foto: Pål Rødahl



 

OPP - NED kake

Tutta SætraComment

Dette er ikke ordspill men en kake som lages opp ned faktisk. Du starter med å lage bunnen først og snur kaken opp ned til slutt. Ikke vanskelig og den er veldig god!!!!!

100 gr hasselnøtter
75 gr smeltet smør
3/4 dl sukker, gjerne brunt sukker

Grovhakkede nøtter varmes i en kjele med smøret og sukkeret og has i bunnen av en rund springform. På et godt smurt bakepapir!!!!

3 egg
3 dl sukker
1 dl sterk kaffe
3 dl hvetemel
2 ts bakepulver
1 ss bakekakao

vaniljekrem
kremfløte

Pisk eggedosis av egg og sukker og sikt i det tørre. Ha røren i kakeformen over nøttene. Stekes på 180 gr på nederste rille i ca 45 minutter. Avkjøl kaken. Del den i to og fyll den med en blanding av vaniljekrem og pisket kremfløte. Husk nøttene øverst på kakefatet!!!!

Foto: Pål Rødahl

 

Frisk kalkun eller kyllingsalat

Tutta SætraComment

Godt Nytt År! Kanskje har du noen kalkunrester fra nyttårsaften? Da er denne retten perfekt! Det funker supergodt med kyllingkjøtt også. Gjerne kjøttet fra en vanlig grillet kylling, bare du fjerner skinnet med grillkrydderet.

2 epler i små terninger (med skall) og/eller druer som du deler i to
2 - 3 stangselleri i biter
kalkunkjøtt eller kyllingkjøtt i  små terninger
litt revet fersk ingefær
saften av en halv sitron
litt honning
lettrømme
majones

Bland sammen rømme, majones, sitronsaft og honning og ha alle ingrediensene oppi. Du vil bli overrasket over den friske smaken!!!!

Foto: Pål Rødahl

Deilig Rødkålsalat til julebordet

Tutta SætraComment

Istedet for å koke den vanlige rødkålen til jul, kan du kanskje lage en variant som er litt friskere. Denne rødkålsalaten passer like godt til ribbe, kalkun eller som en salat til julebordet. Lettvint er det også! Ha en deilig jul!
 

en liten rødkål
en rødløk
4 - 5 tørket fiken
2 appelsiner

1 ss flytende honning
litt god olivenolje
appelsinsaft
salt og pepper

Kutt rødkål og løk i tynne strimler med en mandolin eller skarp kniv. Skjær fiken i tynne skiver og skjær ut fine appelsinbåter, det er viktig å fjerne alt det hvite. Bland sammen ingrediensene til dressingen og hell over salaten. 

 



 

Lussekatter eller saffransbröd som de sier på svensk

Tutta Sætra1 Comment

En gang på tidlig nittitallet var jeg ofte i St holm på jobb. Jeg jobbet i JBR Reklamebyrå og vi samarbeidet med svenske Hans Brindfors Annonsbyrå AB som det het dengang. De var dyktige og jeg beundret de kolossalt! Engang jeg var der fikk jeg en kokebok de hadde laget for Milda Margarin. Jeg tror til og med selveste Leon Nordin hadde skrevet teksten. Jeg har hatt mye glede av denne boken, den er veldig basic og jeg kunne klart meg med denne. Og lussekattene fant jeg i denne boken.

Ca 40 lussekatter:
50 gr gjær
200 g smør
5 dl melk
2 gr safran
0,5 ts salt
1,5 dl sukker
1 egg
1,5 l mel
egg til pensling
rosiner, perlesukker til topping

Smelt smøret og bland smøret i lunken melk. Rør inn safran, salt, sukker og egg og nesten alt melet. Kjør deigen i kjøkkenmaskin til den blir glatt og fin. Sett til heving i ca 40 minutter. Kna deigen på et melet bakebord. Del den i 4 emner. Del så hvert emne i 10 deler. Rull hver del til en pølse som du former som en lussekatt. La de heve på bake platen i en halv time. Pensle med egg og ha ev på rosiner og perlesukker. Stek på 225 gr i ca 5 - 10 minutter.

Foto: Pål Rødahl

Madeleine kaker

Tutta SætraComment

 

Dette er typiske franske småkaker som visstnok nytes på café med kamillete til. De er ikke vanskelige å lage, men du må ha et slikt brett med den vakre skjellformen. Og kakene har sin helt spesielle historie du kan lese under.

  • 100 g smør
  • skallet av 1 sitron
  • 1/2 ts salt
  • 175 g sukker
  • 3 egg
  • 3/4 dl melk 
  • 1 ts flytende honning
  • 225 g hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts vaniljesukker

 

Rør sammen egg og sukker. Ha i skallet fra  sitronen og sikt i det tørre. Ha i melken, honningen og det smeltede smøret. Fyll ca 1 ss røre i hver form som du har smurt godt på forhånd. Det skal fylle ca 2/3 deler av formen. La det stå å svelle litt før du steker kakene på 190 gr i 10 - 12 minutter. Kakene er ferdige når de er lysebrune i kantene og har en lys forhøyning på midten. Avkjøl kakene før du tar de ut av formene. Dryss et tynt lag melis over kakene ved servering. Madeleines smaker best nystekte, men kan også fryses ned.

HISTORIEN OM DEILIGE MADELEINES
"En gang for veldig lenge siden, levde det en baker som var forferdelig sjalu. Han hadde god grunn, naturligvis, for han var ikke stort til kar, og kona hans var virkelig ekstraordinært vakker. En gang før jul - noen hevder det var jula 1553, for 550 år siden - måtte han reise av gårde på en forretningsreise, og han måtte la kona passe butikken. Hun var, som man godt kan forstå, temmelig sur - ikke bare hadde hun vært uheldig nok til å gifte seg med en ekstraordinært dårlig elsker med alvorlige temperamentsproblemer, nå var hun også satt til å passe butikken alene like før jul. Men på den annen side: Når mannen var vekk, kunne hun skaffe seg hyggeligere selskap. Valget falt på en kjekk ung mann som fikk henne til å føle seg mye gladere - hvis du skjønner hva jeg mener. Alt gikk fint inntil ektemannen uventet kom tilbake, sint og mistenksom som alltid. Hans sjalusi ble ikke mindre da han oppdaget den kjekke unge mannen. Kona forklarte situasjonen så godt hun kunne: Det hadde vært så mye å gjøre, så hun hadde bestemt seg for å få en assistent, en talentfull og ikke altfor dyr konditor. "D'accord" sa mannen, "jeg tror deg - men da må denne unge mannen bevise at han er en konditor. Han må lage atten kaker på et blunk. Hvis ikke, kommer jeg til å drepe ham med denne huggerten, og deretter skjære over strupen din." Han trakk seg tilbake sammen med kona, og den unge, kjekke mannen, som aldri hadde bakt en kake i sitt liv, ble stående og se ned i melet og forberede seg på døden. I sin desperasjon begynte han å be til Sankt Madeleine, som - slik alle katolikker vet - har stor forståelse for dem som har syndet. Hun dukket opp og lagde atten kaker på et øyeblikk, og fikk den unge, kjekke mannen til å sverge å oppføre seg i framtida. Så forsvant hun. Kort etter kom mannen og kona tilbake. Han var hvit av raseri, hun blek av frykt. Den unge mannen, på sin side, strålte fornøyd, og presenterte kakene. "Jeg har valgt å kalle dem "Madeleines", etter Sankt Madeleine", sa han med et fromt smil, og muligens et litt flørtende blikk. Den sjalu mannen måtte innrømme at kakene var gode, og verken kona eller kjekken ble drept. Historien forteller ikke hvordan det gikk med det ulykkelige ekteparet, men vi kan vel anta at de fant en måte å langsomt ta livet av hverandre på. Den unge, kjekke mannen, kjenner vi til: Han holdt seg from og god, så god at også han seinere ble kjent som Sankt Honoré, alle konditorers skytshelgen."

(Tekst hentet fra Andreas Viestads artikkel publisert den 27.12.2003 av dagbladet.no.)

Foto: Pål Rødahl