tutta.no

Art director/Food blogger/Catering

Blomkålsalat med mye smak

Tutta SætraComment

Her bruker du rå blomkål som i brokkolisalaten jeg postet for en stund siden. Husk bare å vaske blomkålen etter at du har kuttet den i små buketter og tørk grundig. Denne salaten passer perfekt til en buffet med kjøtt og fisk og andre godsaker. Den smaker friskt og litt søtt og litt salt.

1 blomkål
1 liten fennikel
1 rødløk
2 saftige appelsiner
rosiner
ristede gresskarkjerner
vinaigrette

Kutt blomkålen i små buketter. Finsnitt fennikel og rødløk. Fjerne skall og alt det bitre hvite på appelsinene og skjær i tynne skiver. Dandér alt sammen på et flatt fat og hell over rosiner og gresskarkjerner. Vinaigretten lager du av en skje Dijonsennep, god olivenolje, litt hvitvinseddik, salt, pepper, litt sukker og saften fra en appelsin eller ferdig appelsinjucie. Det blir en herlig frisk dressing som holder seg i mange dager. Nam!

Foto: Pål Rødahl

blomkålsalat7.jpg

Sjokolademousse uten fløte!

Tutta Sætra2 Comments

Du behøver ikke bruke fløte i en sjokolademousse. Dette er en veldig enkel oppskrift. Kanskje litt "voksen" i smaken med deilig mørk sjokolade og sterk kaffe, men passer desto bedre som avslutning på en god middag. Lag den gjerne dagen i forveien, den tåler fint et par dager i kjøleskap. Oppskriften er til ca 6 personer.

200 gr mørk sjokolade
3/4 dl sterk kaffe
3 eggeplommer
3 eggehviter
1 ss sukker
bitte litte grann salt 

Smelt sjokoladen i kaffen.
Pisk eggeplommene.
Stivpisk eggehvitene med sukker og salt.
Ha eggeplommene i sjokoladeblandingen. Vend så eggehvitene forsiktig inn.
Ikke rør for mye! Fordel moussen i porsjonsglass. Må stå kaldt i minst 2 timer før servering.

Foto: Pål Rødahl

sjokolademousse.jpg

Film & klipp Jenny Mina Rødahl

Tuttas kanelboller

Tutta Sætra2 Comments

Disse bollene var noe av det første jeg bakte av gjærbakst. Vi kalte det wienerbrød den gangen. Kanelbollene var ikke oppfunnet. De blir supergode og saftige fordi det er helmelk og ekte smør i oppskriften. Det ligger en videosnutt her som viser hvordan du går frem. Den er laget av flinke Jenny Mina Rødahl.

1 pk tørrgjær
6 dl helmelk
200 gr meierismør
125 gr sukker
1 ts salt
2 ts kardemomme
1 egg
1 kg hvetemel, sett av litt til du skal kjevle deigen
1 egg til pensling

Fyll
litt kaldt meierismør
litt rosiner
litt kanel
litt brunt sukker

Stekes midt i ovnen på 250 gr i ca 15 minutter

Foto: Pål Rødahl

kanelboller.jpg


 

 

Suppe med høstens grønnsaker og kjøttboller

Tutta SætraComment

Hva er bedre enn en varm og mettende suppe når det regner og blåser der ute? Denne her er lettvint, du må bare hakke litt og kjøttbollene kan du jo kjøpe ferdig laget. Lag stor porsjon når du først er igang. Nystekt focaccia smaker godt til suppe, oppskrift finner du også på bloggen min.

1 liten hvitløk
1 gul løk
1 boks tomatpuré
grønnsaksbuljong
1 pose grønnkål
1 blomkål
1 brokkoli
4 gulrøtter
1 purre
1 liten kålrot
1 liten sellerirot
timian, salt og pepper
bladpersille

Hakk hvitløk og løk og fres i litt nøytral olje. Ha i tomatpure og det krydderet du ønsker. Hell over buljongen. Deretter de grønnsakene som trenger mest tid som kålrot, selleri og gulrot. Etter en stund blomkål og brokkoli og kjøttboller. Grønnkål helt til slutt. Server med et dryss av bladpersille og eventuelt litt revet parmesan.

Kjøttboller:
1 pakke kjøttdeig av svin
1 egg
1 ss brødrasp
litt olivenolje
oregano, salt og pepper

Kjør alle ingrediensene til kjøttbollene i kjøkkenmaskin og form små runde boller. Settes kaldt og legges i suppen når den er nesten ferdig. Tips: Når du har litt olje i kjøttdeigen blir den mye lettere å jobbe med.

Foto: Pål Rødahl

 

høstsuppe.jpg

Squash suppe med kokosmelk og curry

Tutta Sætra1 Comment

Denne suppen faller i smak hos både små og store. Og du kan jo lage den hot or not. Smaker deilig og curryen gjør at du blir god og varm.

2 bokser kokosmelk
3 dl kyllingkraft
1 stor squash
1 gul løk
en halv chili
1 hvitløksbåt
2 ss revet ingefær
2 ss limesaft
2 ss fishsauce
2 ss rød curry paste
mynte eller thai basilikum
cashewnøtter eller peanøtter til topping

Start med å raspe eller finhakke squash, løk, ingefær, hvitløk og chili som du så freser i en kjele med en nøytral olje. Bare litt, så har du i curry og fettet på toppen av kokosmelken. Fres videre og ha i resten av kokosmelken og kyllingkraften. Kok en liten stund og smak til med limesaft, salt og pepper og fishsauce. Eventuelt en dæsj sukker også. Jeg bruker stavmikser for å få en jevn og fin konsistens på suppen. Topp med friske urter og hakkede nøtter. Det smaker godt med f eks nystekt pitabrød til denne suppen.

Foto: Pål Rødahl

squashsuppe .jpg

Blåbærkake fra Herføl

Tutta SætraComment

I sommer var vi på båttur og overnattet på Herføl. En av de fineste øyene på Hvaler med fantastiske turområder. Der er det en fin interiørbutikk og kafé som heter På posten. Her kjøpte jeg kaffe og blåbærkake etter turen. DEN kaken var noe av det beste jeg har smakt! Dagen etter  gikk jeg tilbake og kjøpte én til og spurte pent om oppskriften. Den fikk jeg, og jeg har prøvd å lage en etterligning. NB, her baker de også fantastisk godt brød!

300 gr mykt smør
300 gr sukker
300 gr hvetemel
2 ts bakepulver
4 egg
1 pk blåbær

Rør smør og sukker godt sammen med en kjøkkenmaskin. Sikt i mel og bakepulver. Tilsett ett og ett egg om gangen. Fordel deigen i en liten langpanne og ha i blåbærene. Dytt bærene litt nedi. Stek på 180 gr i 30 minutter. Avkjøl og dryss melis over. Smaker deilig med vaniljeis eller krem til.

Foto: Jenny Mina Rødahl og Pål Rødahl

Hjemmelagede hamburgerbrød

Tutta SætraComment

Sommeren er ikke over og hva er enklere enn å tenne opp grillen og servere deilige hamburgere. Jeg baker alltid hamburgerbrødene selv. Det er superlett og vanvittig mye bedre. Jeg lover at du aldri mer kommer til å kjøpe ferdige brød! Og du kan bruke grovt mel eller speltmel for å få en sunn middag til familien. Dressingen lager jeg av en dæsj av Hellman's majones og Dijon sennep og en dæsj god chilisaus. 

13 dl hvetemel eller annet mel
2 ss sukker
1,5 ts salt
50 gr tørrgjær
1 ss smeltet smør eller olje
5 dl lunkent vann, bland gjerne med litt melk
2 egg
sesamfrø

Bland alt det tørre og ha i egg, vann og smør og rør godt sammen, gjerne med en kjøkkenmaskin. Sett til heving til deigen er blitt dobbelt så stor. Det tar ca en time på et lunt sted. Bak ut brødene med litt mel og denne porsjonen blir ca 16 - 18 hamburgerbrød. Etterheves på stekeplaten i 20 minutter. Pensle  brødene med vann eller egg og strø på sesamfrø. Stekes midt i ovnen på 200 gr i ca 10 - 12 minutter.

Foto: Jenny Mina Rødahl

hamburgerbrød 2 P7210001.JPG

 

 

Västerbotten pai til sommerens buffet

Tutta SætraComment

I vårt naboland har de en deilig ost som heter Västerbotten. Den er skarp på smak og kan minne litt om en mild parmesan. Svenskene lager denne paien til sin "kräftskiva" og til julens koldtbord med skinke, sild m m. Jeg liker mat som er lett å lage med få ingredienser og som smaker godt både til lunsj og middag med en grønn salat og litt skinke til.

Paideigen:
100 gr mykt smør
100 gr mel
2 ss kaldt vann

Jeg brukte hendene mine og knadde deigen sammen. Kjevlet den ut i en 24 cm paiform med løs bunn og satte den kaldt i en halvtime. Så forstekte jeg deigen i 10 min på 200 gr. Husk å prikke deigen.

Fyll:
200 gr revet skarp ost
2 - 3 egg
2 dl fløte
salt og nymalt pepper
gjerne litt finhakkede urter som gressløk eller timian

Rør alt godt sammen og ha det i paibunnen. Stekes ca 25 - 30 minutter. Avkjøl og ta paien ut av formen. 

Foto: Pål Rødahl

Lettvint rabarbraterte

Tutta SætraComment

Det heter seg at man skal spise og høste rabarbraen før St Hans. Da er den best på smak. Har du rabarbra i hagen, er du heldig! Frys den ned og lag deilige kaker utover høsten. Her er en superlett oppskrift på en terte som smaker best nystekt med litt vaniljekrem til.

Jeg har brukt ferdig frossen tertedeig.
Tines og kjevles med litt mel. Forstekes i ca 8 minutter på 175 gr.

Du trenger ca 2 stilker rabarbra som skylles, kuttes i passende lengder
og kokes med litt vann og sukker. Avkjøles.

Til fyllet trenger du:
50 gr mykt smør
75 gr sukker
50 gr mandelmel
en halv teskje bakepulver
1 egg

Rør smør og sukker luftig og hvitt. Ha i egget og til slutt det tørre. Fordel røren utover den forstekte paibunnen og ha i den avkjølte rabarbraen. Stek terten i 30 - 40 minutter midt i ovnen.
 

Foto: Pål Rødahl

Pannacotta med friske jordbær

Tutta SætraComment

Dette er den perfekte sommerdesserten spør du meg! Lettvint og du kan lage den dagen i forveien, slik at det blir null stress. Og en dessert alle liker, store som små.

Til ca 10 personer:
4 - 5 plater gelantin
1 liter fløte
200 gr naturell kremost
frøene fra en vaniljestang
200 gr sukker

Legg gelantinplatene i bløt i kaldt vann. Varm opp fløten, kremosten, sukker og vaniljestangen og frøene i en kjele. Visp underveis og ta kjelen av varmen rett før det koker. Press vannet ut av gelantinen og løs den opp i fløteblandingen. Sil blandingen før du har den over på dessertglass som settes kaldt. Pyntes med en bærcoulis eller friske bær rett før servering.

Foto: Pål Rødahl

Saftig formkake med sjokolade

Tutta SætraComment

Det er noe gammeldags med formkaker, noe trygt og godt. Så langt fra fancy du kommer. Dette er en basisoppskrift hvor du kan bytte ut sjokoladen med f eks nøtter eller andre godsaker. Men saftig og holdbar blir den!

1,5 dl nøytral olje
2 dl sukker, gjerne brunt sukker
3 egg
3 dl mel
2 ts bakepulver
en plate mørk sjokolade

Visp egg og sukker til eggedosis. Ha i olje og sikt inn det tørre. Ha i grovhakket sjokolade. Hell røren i en smurt og strødd brødform og stek kaken midt i ovnen på 180 gr i ca 45 min. Sjekk at den er gjennomstekt med en kakenål. Kaken smaker godt med en klatt krem. 

Foto: Pål Rødahl
 

Sukkerbrød til 17. mai

Tutta SætraComment

Jeg tror sukkerbrød var den første kaken jeg lærte å lage. Hjemme hadde vi kake hver lørdag og da ofte nybakt sukkerbrød som fortsatt var litt varmt med melisglasur. Det smakte så herlig i en tid før lørdagsgodteri var vanlig. Her er en superlett oppskrift. Pisk egg og sukker til eggedosis og bruk romstempererte egg. Sikt i det tørre og "fold" det forsiktig inn i eggedosisen. Ikke bli fristet til å åpne stekeovnsdøren underveis. Og bli ikke deppa hvis kaken synker litt sammen, det er bare et bevis på et den er hjemmelaget! Del kaken i to eller tre og dynk med melk eller juice. Som fyll synes jeg en blanding av vaniljekrem og bringebær smaker godt. Eller gjør som jeg, bare pynt på toppen. Eller lag en trendy "nude" eller naken kake; Bak flere sukkerbrød og lag en høy kake. Smør pisket krem på utsiden i et tynt lag og pynt med f eks hvite blomster.

Foto: Pål Rødahl