tutta.no

Art director/Food blogger/Catering

Madeleine kaker

Tutta SætraComment

 

Dette er typiske franske småkaker som visstnok nytes på café med kamillete til. De er ikke vanskelige å lage, men du må ha et slikt brett med den vakre skjellformen. Og kakene har sin helt spesielle historie du kan lese under.

  • 100 g smør

  • skallet av 1 sitron

  • 1/2 ts salt

  • 175 g sukker

  • 3 egg

  • 3/4 dl melk

  • 1 ts flytende honning

  • 225 g hvetemel

  • 1 ts bakepulver

  • 1 ts vaniljesukker

 

Rør sammen egg og sukker. Ha i skallet fra  sitronen og sikt i det tørre. Ha i melken, honningen og det smeltede smøret. Fyll ca 1 ss røre i hver form som du har smurt godt på forhånd. Det skal fylle ca 2/3 deler av formen. La det stå å svelle litt før du steker kakene på 190 gr i 10 - 12 minutter. Kakene er ferdige når de er lysebrune i kantene og har en lys forhøyning på midten. Avkjøl kakene før du tar de ut av formene. Dryss et tynt lag melis over kakene ved servering. Madeleines smaker best nystekte, men kan også fryses ned.

HISTORIEN OM DEILIGE MADELEINES
"En gang for veldig lenge siden, levde det en baker som var forferdelig sjalu. Han hadde god grunn, naturligvis, for han var ikke stort til kar, og kona hans var virkelig ekstraordinært vakker. En gang før jul - noen hevder det var jula 1553, for 550 år siden - måtte han reise av gårde på en forretningsreise, og han måtte la kona passe butikken. Hun var, som man godt kan forstå, temmelig sur - ikke bare hadde hun vært uheldig nok til å gifte seg med en ekstraordinært dårlig elsker med alvorlige temperamentsproblemer, nå var hun også satt til å passe butikken alene like før jul. Men på den annen side: Når mannen var vekk, kunne hun skaffe seg hyggeligere selskap. Valget falt på en kjekk ung mann som fikk henne til å føle seg mye gladere - hvis du skjønner hva jeg mener. Alt gikk fint inntil ektemannen uventet kom tilbake, sint og mistenksom som alltid. Hans sjalusi ble ikke mindre da han oppdaget den kjekke unge mannen. Kona forklarte situasjonen så godt hun kunne: Det hadde vært så mye å gjøre, så hun hadde bestemt seg for å få en assistent, en talentfull og ikke altfor dyr konditor. "D'accord" sa mannen, "jeg tror deg - men da må denne unge mannen bevise at han er en konditor. Han må lage atten kaker på et blunk. Hvis ikke, kommer jeg til å drepe ham med denne huggerten, og deretter skjære over strupen din." Han trakk seg tilbake sammen med kona, og den unge, kjekke mannen, som aldri hadde bakt en kake i sitt liv, ble stående og se ned i melet og forberede seg på døden. I sin desperasjon begynte han å be til Sankt Madeleine, som - slik alle katolikker vet - har stor forståelse for dem som har syndet. Hun dukket opp og lagde atten kaker på et øyeblikk, og fikk den unge, kjekke mannen til å sverge å oppføre seg i framtida. Så forsvant hun. Kort etter kom mannen og kona tilbake. Han var hvit av raseri, hun blek av frykt. Den unge mannen, på sin side, strålte fornøyd, og presenterte kakene. "Jeg har valgt å kalle dem "Madeleines", etter Sankt Madeleine", sa han med et fromt smil, og muligens et litt flørtende blikk. Den sjalu mannen måtte innrømme at kakene var gode, og verken kona eller kjekken ble drept. Historien forteller ikke hvordan det gikk med det ulykkelige ekteparet, men vi kan vel anta at de fant en måte å langsomt ta livet av hverandre på. Den unge, kjekke mannen, kjenner vi til: Han holdt seg from og god, så god at også han seinere ble kjent som Sankt Honoré, alle konditorers skytshelgen."

(Tekst hentet fra Andreas Viestads artikkel publisert den 27.12.2003 av dagbladet.no.)

Foto: Pål Rødahl

Suppe med potet, purre og parmesan

Tutta SætraComment

Jeg lager suppe  hver mandag. Som jeg serverer med godt brød. Jeg synes det er en fin måte å starte uken på. Det er lettvint og rimelig og jeg bruker opp det jeg har i kjøleskapet.

3 - 4 store poteter
1 liten purre
1 gul løk
2 hvitløksbåter
1 liter kylling eller oksebuljong
1 kopp revet parmesan
1 dl matfløte
litt kajennepepper og salt

Finhakk løk, hvitløk og purre og fres det mykt i litt olje. Skrell og kutt potetene i terninger og la de surre med en stund. Hell over buljongen og kok til potetene er møre. Ha i parmesan og fløte og kjør suppen jevn med stavmikser. Smak til med salt og pepper. Topp suppen med brødkrutonger og finhakkede urter.

Foto: Pål Rødahl

potet &purre suppe14.jpg

Mammas lefser

Tutta SætraComment

Vi kalte lefsene for Nordlands lefser (vet ikke hvorfor), og de er et kjært minne fra barndommen. Heldigvis hadde jeg skrevet ned oppskriften, siden det ikke er noen å spørre lenger. De skal være tykke og gode og myke og smaker deilig med smør og brunost. De kan fint fryses og tiner på et blunk hvis du skulle få overraskende besøk.  

1 kopp smeltet smør
1 kopp lys sirup
3 kopper kefir
2 kopper sukker
2 ts natron
mel til passe deig

Bland alt sammen med en kjøkkenmaskin. Sirupen må ha romstemperatur. Ha i mel, men ikke mer enn at du akkurat klarer å forme runde lefser. Stek i varm panne uten smør. De er ferdige når de har fått en fin brunfarge på hver side. Dette blir 10 - 12 stykker. Da er det bare å sette på kaffen!

Foto: Pål Rødahl

lefser m geitost.jpg

Grønn ertesuppe med spinat og skinke

Tutta Sætra1 Comment

Denne suppen er en skikkelig smaksbombe! Og full av deilige vitaminer du trenger nå. Lettvint er den også. Servér suppen med godt brød ved siden av og en klatt rømme.  Denne oppskriften er til ca 4 personer.

1 stor pose frosne grønne erter
2 poser babyspinat
1 boks piknik skinke, bruk halve
1 liter kyllingbuljong
1 gul løk
2 hvitløksbåter

Finhakk løk og hvitløk og fres i en nøytral olje til løken blir myk og blank. Tilsett kyllingbuljongen og la det koke noen minutter. Ha i erter, spinat og skinke som du har kuttet i biter. La alt koke litt, så kjører du suppen glatt med en stavmikser. Smak til med salt og pepper. Ferdig!

Foto: Pål Rødahl

grønn ertesuppe6.jpg

Blomkålsalat med mye smak

Tutta SætraComment

Her bruker du rå blomkål som i brokkolisalaten jeg postet for en stund siden. Husk bare å vaske blomkålen etter at du har kuttet den i små buketter og tørk grundig. Denne salaten passer perfekt til en buffet med kjøtt og fisk og andre godsaker. Den smaker friskt og litt søtt og litt salt.

1 blomkål
1 liten fennikel
1 rødløk
2 saftige appelsiner
rosiner
ristede gresskarkjerner
vinaigrette

Kutt blomkålen i små buketter. Finsnitt fennikel og rødløk. Fjerne skall og alt det bitre hvite på appelsinene og skjær i tynne skiver. Dandér alt sammen på et flatt fat og hell over rosiner og gresskarkjerner. Vinaigretten lager du av en skje Dijonsennep, god olivenolje, litt hvitvinseddik, salt, pepper, litt sukker og saften fra en appelsin eller ferdig appelsinjucie. Det blir en herlig frisk dressing som holder seg i mange dager. Nam!

Foto: Pål Rødahl

blomkålsalat7.jpg

Sjokolademousse uten fløte!

Tutta Sætra2 Comments

Du behøver ikke bruke fløte i en sjokolademousse. Dette er en veldig enkel oppskrift. Kanskje litt "voksen" i smaken med deilig mørk sjokolade og sterk kaffe, men passer desto bedre som avslutning på en god middag. Lag den gjerne dagen i forveien, den tåler fint et par dager i kjøleskap. Oppskriften er til ca 6 personer.

200 gr mørk sjokolade
3/4 dl sterk kaffe
3 eggeplommer
3 eggehviter
1 ss sukker
bitte litte grann salt 

Smelt sjokoladen i kaffen.
Pisk eggeplommene.
Stivpisk eggehvitene med sukker og salt.
Ha eggeplommene i sjokoladeblandingen. Vend så eggehvitene forsiktig inn.
Ikke rør for mye! Fordel moussen i porsjonsglass. Må stå kaldt i minst 2 timer før servering.

Foto: Pål Rødahl

sjokolademousse.jpg

Film & klipp Jenny Mina Rødahl

Tuttas kanelboller

Tutta Sætra2 Comments

Disse bollene var noe av det første jeg bakte av gjærbakst. Vi kalte det wienerbrød den gangen. Kanelbollene var ikke oppfunnet. De blir supergode og saftige fordi det er helmelk og ekte smør i oppskriften. Det ligger en videosnutt her som viser hvordan du går frem. Den er laget av flinke Jenny Mina Rødahl.

1 pk tørrgjær
6 dl helmelk
200 gr meierismør
125 gr sukker
1 ts salt
2 ts kardemomme
1 egg
1 kg hvetemel, sett av litt til du skal kjevle deigen
1 egg til pensling

Fyll
litt kaldt meierismør
litt rosiner
litt kanel
litt brunt sukker

Stekes midt i ovnen på 250 gr i ca 15 minutter

Foto: Pål Rødahl

kanelboller.jpg


 

 

Suppe med høstens grønnsaker og kjøttboller

Tutta SætraComment

Hva er bedre enn en varm og mettende suppe når det regner og blåser der ute? Denne her er lettvint, du må bare hakke litt og kjøttbollene kan du jo kjøpe ferdig laget. Lag stor porsjon når du først er igang. Nystekt focaccia smaker godt til suppe, oppskrift finner du også på bloggen min.

1 liten hvitløk
1 gul løk
1 boks tomatpuré
grønnsaksbuljong
1 pose grønnkål
1 blomkål
1 brokkoli
4 gulrøtter
1 purre
1 liten kålrot
1 liten sellerirot
timian, salt og pepper
bladpersille

Hakk hvitløk og løk og fres i litt nøytral olje. Ha i tomatpure og det krydderet du ønsker. Hell over buljongen. Deretter de grønnsakene som trenger mest tid som kålrot, selleri og gulrot. Etter en stund blomkål og brokkoli og kjøttboller. Grønnkål helt til slutt. Server med et dryss av bladpersille og eventuelt litt revet parmesan.

Kjøttboller:
1 pakke kjøttdeig av svin
1 egg
1 ss brødrasp
litt olivenolje
oregano, salt og pepper

Kjør alle ingrediensene til kjøttbollene i kjøkkenmaskin og form små runde boller. Settes kaldt og legges i suppen når den er nesten ferdig. Tips: Når du har litt olje i kjøttdeigen blir den mye lettere å jobbe med.

Foto: Pål Rødahl

 

høstsuppe.jpg

Squash suppe med kokosmelk og curry

Tutta Sætra1 Comment

Denne suppen faller i smak hos både små og store. Og du kan jo lage den hot or not. Smaker deilig og curryen gjør at du blir god og varm.

2 bokser kokosmelk
3 dl kyllingkraft
1 stor squash
1 gul løk
en halv chili
1 hvitløksbåt
2 ss revet ingefær
2 ss limesaft
2 ss fishsauce
2 ss rød curry paste
mynte eller thai basilikum
cashewnøtter eller peanøtter til topping

Start med å raspe eller finhakke squash, løk, ingefær, hvitløk og chili som du så freser i en kjele med en nøytral olje. Bare litt, så har du i curry og fettet på toppen av kokosmelken. Fres videre og ha i resten av kokosmelken og kyllingkraften. Kok en liten stund og smak til med limesaft, salt og pepper og fishsauce. Eventuelt en dæsj sukker også. Jeg bruker stavmikser for å få en jevn og fin konsistens på suppen. Topp med friske urter og hakkede nøtter. Det smaker godt med f eks nystekt pitabrød til denne suppen.

Foto: Pål Rødahl

squashsuppe .jpg

Blåbærkake fra Herføl

Tutta SætraComment

I sommer var vi på båttur og overnattet på Herføl. En av de fineste øyene på Hvaler med fantastiske turområder. Der er det en fin interiørbutikk og kafé som heter På posten. Her kjøpte jeg kaffe og blåbærkake etter turen. DEN kaken var noe av det beste jeg har smakt! Dagen etter  gikk jeg tilbake og kjøpte én til og spurte pent om oppskriften. Den fikk jeg, og jeg har prøvd å lage en etterligning. NB, her baker de også fantastisk godt brød!

300 gr mykt smør
300 gr sukker
300 gr hvetemel
2 ts bakepulver
4 egg
1 pk blåbær

Rør smør og sukker godt sammen med en kjøkkenmaskin. Sikt i mel og bakepulver. Tilsett ett og ett egg om gangen. Fordel deigen i en liten langpanne og ha i blåbærene. Dytt bærene litt nedi. Stek på 180 gr i 30 minutter. Avkjøl og dryss melis over. Smaker deilig med vaniljeis eller krem til.

Foto: Jenny Mina Rødahl og Pål Rødahl

Hjemmelagede hamburgerbrød

Tutta SætraComment

Sommeren er ikke over og hva er enklere enn å tenne opp grillen og servere deilige hamburgere. Jeg baker alltid hamburgerbrødene selv. Det er superlett og vanvittig mye bedre. Jeg lover at du aldri mer kommer til å kjøpe ferdige brød! Og du kan bruke grovt mel eller speltmel for å få en sunn middag til familien. Dressingen lager jeg av en dæsj av Hellman's majones og Dijon sennep og en dæsj god chilisaus. 

13 dl hvetemel eller annet mel
2 ss sukker
1,5 ts salt
50 gr tørrgjær
1 ss smeltet smør eller olje
5 dl lunkent vann, bland gjerne med litt melk
2 egg
sesamfrø

Bland alt det tørre og ha i egg, vann og smør og rør godt sammen, gjerne med en kjøkkenmaskin. Sett til heving til deigen er blitt dobbelt så stor. Det tar ca en time på et lunt sted. Bak ut brødene med litt mel og denne porsjonen blir ca 16 - 18 hamburgerbrød. Etterheves på stekeplaten i 20 minutter. Pensle  brødene med vann eller egg og strø på sesamfrø. Stekes midt i ovnen på 200 gr i ca 10 - 12 minutter.

Foto: Jenny Mina Rødahl

hamburgerbrød 2 P7210001.JPG

 

 

Västerbotten pai til sommerens buffet

Tutta SætraComment

I vårt naboland har de en deilig ost som heter Västerbotten. Den er skarp på smak og kan minne litt om en mild parmesan. Svenskene lager denne paien til sin "kräftskiva" og til julens koldtbord med skinke, sild m m. Jeg liker mat som er lett å lage med få ingredienser og som smaker godt både til lunsj og middag med en grønn salat og litt skinke til.

Paideigen:
100 gr mykt smør
100 gr mel
2 ss kaldt vann

Jeg brukte hendene mine og knadde deigen sammen. Kjevlet den ut i en 24 cm paiform med løs bunn og satte den kaldt i en halvtime. Så forstekte jeg deigen i 10 min på 200 gr. Husk å prikke deigen.

Fyll:
200 gr revet skarp ost
2 - 3 egg
2 dl fløte
salt og nymalt pepper
gjerne litt finhakkede urter som gressløk eller timian

Rør alt godt sammen og ha det i paibunnen. Stekes ca 25 - 30 minutter. Avkjøl og ta paien ut av formen. 

Foto: Pål Rødahl