tutta.no

Art director/Food blogger/Catering

Focaccia eller italiensk langpannebrød

Tutta Sætra1 Comment

Jeg driver en kantine for tre byråer på dagtid og baker foccacia hver uke som regel som følge til en hjemmelaget suppe. Og jeg får alltid spørmål etter oppskriften. Siden jeg gjør det så ofte, har jeg alt i hodet, men jeg skal prøve å rekonstruere hva jeg gjør.

Jeg har funnet ut at denne porsjonen passer perfekt til en avlang form som er litt mindre enn en langpanne,  som et A3 ark omtrent. Og du trenger fersk rosmarin,  flaksalt og gjerne sorte oliven uten steiner.

14 dl mel
1 pk tørrgjør
7 dl lunkent vann
4 ss olivenolje
1 ts salt
1 ts sukker

Bland sammen alt det tørre og ha i vann og olje og elt i en kjøkkenmaskin. Sett til heving i en halvtime og hell røren over i pannen som du har dekket med bakepapir. Deigen skal være ganske løs. Dra deigen utover i alle hjørnene og lag brytemønster med en slikkepott. Dytt ned rosmarin og oliven og strø salt og hell rikelig med olivenolje over.

Stekes midt i ovnen på 200 gr i 25 min.

Bentes Brownies

Tutta Sætra1 Comment

Jeg mener dette er oppskriften på verdens beste brownies! Den har jeg fått av Bente Løwe som er superflink med kaker. De lekre bildene er tatt av min venn Anders Häggström. Dette er en stor porsjon og kaken trenger å stå i kjøleskapet eller gjerne fryses  før den skjæres  i biter.

10 egg
1 kg sukker
400 gr meierismør
3 plater mørk sjokolade, 300 gr
6 ts vaniljesukker
6 dl hvetemel

Egg og sukker røres lett sammen i en bolle. Smør og sjokolade smeltes  i en kjele. Bland alt, sikt i mel. Helles i langpanne med bakepapir. Stekes nest nederst i varm ovn på 200 i 36 min.
Etter avkjøling dryss på melis og pynt med friske bær. Jeg garanterer at du blir populær!!!!!

Hvis du vil imponere enda mer med hvite brownies, bruker du hvit sjokolade, saften og skallet av 2 lime. Ellers gjør du på sammme måte. Pynt med melis og revet lime skall.

Himmelske kaker (flyttet) 1.jpg
Himmelske kaker (flyttet) 2.jpg



Pavlova

Tutta SætraComment

Jeg er invitert i en venninne bursdag og da er det perfekt å bake en pavlova til dessert. Den er enkel å lage og skaper alltid fin feststemning. Anna Pavlova var en berømt russisk ballerina på første halvdel av 1900-tallet.
Hun danset alle de store rollene og dannet etterhvert sitt eget kompani og reiste verden rundt.
Bl a hadde hun flere gjesteopptredener i Australia og på New Zealand. Pavlova er derfor blitt nasjonaldesserten her.

Slik gjør du:
Pisk 6 eggehviter stive, viktig at eggene er romstempererte!
Ha i 2 ts hvitvinseddik mens du pisker og så 2 -3 dl sukker og 2 ts maizena og 1 ts vaniljesukker.
Eggehviteblandingen skal bli blank og litt seig.

Ha blanding utover et bakepapir med slikkepott og sett kaken nederst i ovnen som står på 250 gr.
Sett temperaturen ned til 100 gr og stek kaken til den er sprø utenpå og myk inni ca en time.
Pynt med en blanding av pisket krem og vanilje krem og friske bær.

Foto: Margaret De Lange

Pavlova.jpg

Tapas med Abracadabramat

Tutta SætraComment

Igår var jeg på "treningsleir" hos Eivind i Abracadabramat. Jeg er heldig som har han som mentor og læremester på catering! Vi skulle lage tapas til 50 personer med levering kl 16.30.  Da gjelder det å ha en bra plan og fordele oppgavene på en smart måte. Vi lagde 10 - 12 forskjellige retter . Det er viktig at det er en miks av salt, sterkt, mildt og litt søtt til slutt. Her er bilder av noen av de. Ganske så fine synes jeg og jeg fikk være litt art director også.

tapas

Gulrotsuppe med ingefær

Tutta Sætra1 Comment

Det er vinterferie og surt og kaldt ute og kanskje har du brukt opp alle pengene dine på dyre valentines gaver. Hva er da bedre enn en deilig varm, lettvint og næringsrik suppe som nesten ikke koster noenting? Og spiser du en ekstra stor porsjon blir du kanskje litt "brun og blid" også!

Til 4 porsjoner trenger du dette:
8-9 mellomstore gulrøtter
2 gule løk
litt revet fersk ingefær
smør og olje til steking
saften fra 2-3 appelsiner
1 liter grønnsaksbuljong

Grovhakk løk og gulrøtter sammen med ingefær og fres i smør og olje.
Grønnsakene kan gjerne få litt farge for å få frem sødmen.
Hell over buljongen og appelsinsaften og la det koke til grønnsakene er myke.
Kjør det i en blender eller bruk stavmikser til passe tykkelse.
Salte og pepre etter smak. Suppen smaker deilig med litt urter og ta en klatt rømme til. Eller er du glad i kokos, da kan du ha kokosmelk i suppen og droppe rømmen.


 

Fastelavnsboller

Tutta Sætra2 Comments

Skal du bake boller til søndag, får du verdens beste oppskrift av meg her.
Den har jeg fått av min mor og bollene blir alltid saftige og gode. Personlig elsker jeg nystekte boller med meierismør og søt brunost. Denne oppskriften blir ca 45 boller.

250 g smør
250 g melis
1 liter helmelk
Dette kokes og avkjøles noe

1,5 kg mel
2 pk gjær som røres ut i 2 ss sukker
3 egg som piskes lett
litt kardemomme
Og det fine er at deigen skal bakes ut med en gang! Hev bollene på en plate til dobbelt størrelse og stek de midt i ovnen på 250 gr i ca 10 minutter. Kjenn den deilige lukten av nystekte boller i huset på kald vintersøndag.


Valentine's Day til å spise opp

Tutta SætraComment

Siden det verserer utallige historier om hvordan denne dagen ble til, må det være lov å lage sin egen variant i form av noe spiselig og søtt. Man må ikke sende et kort eller et rødt hjerte! Jeg synes disse små sjokoladehjertene er fine og lette å lage var de også. Du kan til og med kjøpe en ferdig muffinsrøre på butikken. Bare det er nybakt, er det ingen som kjenner forskjell. Alle blir bare glade over litt ekstra oppmerkomhet! På en dag som denne.


Hønsesuppe på en søndag

Tutta SætraComment
hønsesuppe.jpg

Det er gode minner fra barndommen. Vi spiste  suppe med melboller og grønnsaker først og så kjøttet med poteter og sursøt saus. Du finner store billige frosne høner på Rema. La kjøttet koke en par tre timer mens du går en skitur eller gjør andre ting. Kjenn den deilige duften som sprer seg i huset. Lukten av trygghet. Jeg føler meg veldig flink når jeg har laget middag som koster lite og er sunn og god og som varer i mange dager. Og som jeg til og med kan ta med på sykebesøk til min gamle mor.

Jenny og Jennys sjokoladekake

Tutta SætraComment
_MG_6090.jpg

Denne kaken er oppkalt etter min svenske venninne Jenny Christina og min datter Jenny Mina. Det er en mektig sjokoladekake uten mel. Den er super hvis du planlegger et festmåltid og har mye å forberede, siden den kan lages på forhånd og puttes i fryseren. Kaken trenger kun en liten time i romstemperatur før servering. Den kan nytes som den er eller med friske bær og en dæsj (slapp) pisket krem. Jeg tror jeg har laget den noe sånt som 100 ganger og må tenke for å huske oppskriften da jeg lager den uten manus.

4 eggehviter piskes stive
4 plommer + et egg piskes sammen med 200 gr sukker
200 gr mørk sjokolade smeltes i vannbad med 200 gr meierismør
200 gr hakkede mandler

Bland alt og skjær inn eggehviten til slutt.
Has i godt smurt springform og stekes på nederste rille på 190 gr i ca 50 min.
Den skal være til rå inni. Nam!

 

Biscotti med sitron og appelsin

Tutta SætraComment

Jeg er så gammeldags at jeg liker en liten kake til kaffen eller teen. Og da er hjemmelagede biscotti perfekte. De er lette å lage og holder seg lenge på tette glass. Dessuten er det en fin liten gave til noen du synes fortjener det. Jeg har laget mine etter en oppskrift jeg fant på Trines matblog, en blog jeg ofte er innom for inspirasjon og for å lære. Biscotti skal egentlig stekes i to omganger, derav navnet. Jeg har prøvd begge deler og synes det holder med en gang. Prøv deg frem! Og lykke til!

 

Quiche Lorraine

paiTutta SætraComment
Quiche

Dette er en veldig lettvint pai som alle klarer å lage. Den blir alltid god og er favoritten til alle mine venninner.
Ingen jentelunsj hos meg uten denne!!!!!!

5 egg
1 ss hvetemel
1 ts salt
1 ss smeltet meierismør (litt brent)
masse reven ost
kokt skinke
finhakket spinat (  press ut alt vannet!)
4 dl fløte
 

tertedeig ( bruk gjerne ferdige plater)

Stekes på 180 gr i ca 40 -50 min.
Den kan fint fryses.
Deilig med en curry rømmedressing og grønn salat til!