tutta.no

Art director/Food blogger/Catering

Vegetarpai med ost og grønnkål

Tutta SætraComment

2 plater frossen butterdeig
1 gul løk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1 ss timian, finhakket
smør til steking og egg til pensling
1 pose ferdig kuttet grønnkål
3 dl fløte
3 egg
ca 300 gr ost f eks feta og gruyere
salt og pepper og litt revet muskat

Begynn med butterdeigen som tines og kjevles ut og has i en paiform. Dekk formen med tørkede erter på bakepapir og forstek deigen på 170 gr i ca 25 min. Mens paideigen steker freser du løk, hvitløk og timian i smør. Kok opp grønnkålen i lettsaltet vann i noen minutter. Hell ut vannet og ha grønnkålen i den forstekte paibunnen. Ha i løkblandingen. Pisk sammen egg og fløte og krydder og hell over grønnsakene. Stek paien videre i ca 35 minutter. Servér paien med en frisk grønn salat og brød. Nam!

Foto: Pål Rødahl

vegetar kirsch2.jpg

Parmigiana Di Melanzane , en aubergine rett fra Sicilia

Tutta SætraComment

Dette er kanskje min yndlings vegetarrett ever! Jeg var nettopp i Roma og måtte smake den der. Men jeg må si at min venninne Anne lager den enda bedre! Liker du ikke aubergine kan du bruke squash eller en mix av de to. Det tar litt tid å lage denne retten, men du vil ikke angre!

Til ca 4 personer:

2 - 3 auberginer
hakkede tomater på boks
fersk basilicum
4 - 5 bøffelmozarella
parmesan
mel og brødrasp
god olivenolje

Start med å skjære auberginen i ca en halv cm tykke skiver og legg de utover på en stekeplate , dryss på salt og legg noe tungt i press over de. La stå i en par timer. Deretter skyller du av saltet og tørker skivene godt med tørkerull. Dryss mel og brødrasp og salt og litt olivenolje på et bakepapir, legg aubergineskivene utover og dryss et lag med det samme over. Stek skivene i ca 15 minutter på 200 gr. Imens har tomatsausen putret i en kjele med basilkumblader, litt olivenolje og litt salt og sukker. La det koke i ca en halv time. Da er alt klart til “montering” av retten.

I en smurt ildfast form legger du først et lag tomatsaus. Deretter auberginer utover og over der et lag med mozarellaost. Så et lag med tomatsausen før du strør over parmesan. Gjenta dette. Avslutt med tomatsaus og brødrasp og parmasan. Stek på 200 gr i ca 40 minutter. Det er viktig å la den hvile og “sette” seg etter steking. Servér med en frisk grønn salat og godt brød . Nam!

Foto: Pål Rødahl

_melanzane DSC1598.jpg

Sitronkake med hvit sjokolade

Tutta SætraComment

Liker du den friske smaken av sitrus vil du like denne kaken! Den er rask og enkel å lage og jeg brukte ferdigkjøpt lemon curd. Tidligere har jeg vært flink og laget den selv, men jeg kjenner egentlig ikke forskjell.

Kakebunn:
3 egg
3 dl sukker
1 sitron, helst økologisk
3 dl mel
1,5 ts bakepulver
1 dl kokende vann

Pisk egg og sukker til eggedosis. Ha i revet skall av en sitron og sikt inn det tørre og ha til slutt i vannet. Stek nederst i ovnen på 175 gr i ca 30 minutter. Avkjøl.

Fyll:
2 dl fløte
1,5 dl lemon curd

Del den avkjølte kaken i to og ha et lag lemon curd og et lag pisket krem i midten.

Topping:
80 gr mykt smør
300 gr kremost
3 dl melis
revet skall av en sitron
saften av en halv sitron
litt høvlet hvit sjokolade

Rør alle ingrediensene sammen og dekk hele kaken med kremen. Ha høvlet sjokolade på toppen.

Foto: Pål Rødahl

sitronkake med hvit sjokolade.jpgJordskokksuppe med sprøstekt spekeskinke og urter

Tutta SætraComment

Jordskokker kan være vanskelig å finne i vanlige matbutikker. Men har du en frukt og grønnsaks butikk i din nærhet, finner du det der hele året. Rotknollen har en spesiell men mild smak. Og egner seg godt til supper. Denne oppskriften er til ca 4 personer.

500 gr jordskokker
en stor sjalottløk eller en liten gul løk
2 fedd hvitløk
en skvett hvitvin hvis du har
2,5 dl kyllingkraft
5 dl H melk
litt fløte
sitronsaft
salt og pepper

urter som f eks timian
spekeskinke

Begynn meg å skrelle jordskokkene og skyll de godt i kaldt vann. Del i små biter. Finhakk løk og hvitløk og la det surre i smør eller olivenolje til løken blir blank. Ha i jordskokkene og la de surre med. Ha så i hvitvin og la det koke inn. Så har du i kraften, melken og fløten. Kok til jordskokkene er blitt møre. Kjør suppen jevn med stavmikser og ha i sitronsaft og krydder. Som topping kan du sprøsteke spekeskinke i ovnen og drysse over sammen med urter. Nam!

Foto: Pål Rødahl

jordskokksuppe.jpg

Kremet gulrot og sellerisuppe

Tutta SætraComment

Det er vel ingen hemmelighet at jeg elsker supper. Særlig med godt brød til. Denne gangen bakte jeg Fru Timians hvitløksbrød og det ble en fantastisk kombinasjon! Som topping til suppen kan du ha urter, rømme eller f eks ristede gresskarkjerner.

Til ca 4 personer trenger du:
5- 6 gulrøtter
en halv rotselleri
1 squash
1 gul løk
2 hvitløksbåter
1 liter kyllingkraft
2 dl fløte
1 ts eplecidereddikk
salt og pepper

Finhakk løk og hvitløk og fres i olivenolje til løken blir blank. Riv alle grønnsakene på råkostjern og ha i sammen med kraft og fløte. La det koke på svak varme til grønnsakene er møre. Smak til med krydder og eddik og kjør suppen jevn med stavmikser. Da er det bare å nyte!

Foto: Pål Rødahl

gulrotogsellerisuppe32_web.jpg

Lennartkake med sjokolade og appelsin

Tutta SætraComment

Dette er en av mine favorittkaker! Jeg smakte kaken første gang på Rosendals trädgårdscafé i St Holm tidlig på nittitallet. Den er oppkalt etter en eldre herre som elsket kaken så høyt at han fikk den oppkalt etter seg. Det er koselig å tenke på. Kaken er litt “kladdig” i konsistensen og sånn skal den være.

200 gr mykt smør
2,5 dl sukker
3 egg
skallet og saften av en appelsin
5 ss syltet appelsinskall eller vanlig appelsinmarmelade, gjerne litt bitter
4 dl mel
1 ts bakepulver
80 gr mørk grovhakket sjokolade

Rør smør og sukker hvitt og luftig. Ha i ett og ett egg. Ha i appelsinskall og saft. Deretter det tørre pluss sjokoladen. Rør alt sammen og ha røren i en smurt og strødd form med diameter 23 cm. Stek i 40 - 45 minutter på 150 gr. Dryss melis, reven sjokolade og revet appelsinskall over kaken ved servering. Samt en klatt med slapp pisket krem.

Foto: Pål Rødahl

lennartkake35.jpg


Gammeldags krydderkake

Tutta SætraComment

Det er januar, det snør ute og jeg fikk så lyst på krydderkake til en kopp te. Det var den første kaken jeg bakte på skolekjøkkenet som det het i gamle dager og jeg husker godt den gode smaken og duften av eksotiske krydder. Bruk det krydderet du har i skapet og ha eventuelt i noen nøtter også. Smaker deilig med et dryss av melis over.

150 gr mykt smør
150 gr brunt sukker
3 egg
150 gr mel
en halv ts bakepulver
en halv ts nellik
en halv ts allehånde
1 ts ingefær
2 ts kanel

Rør smør og sukker til det blir luftig og ha i ett og ett egg om gangen. Sikt i alt det tørre. Dette er en ganske liten røre, så finn frem en liten form som du smører eller har bakepapir i. Stek på 175 gr i 25 minutter. Avkjøl og nyt!

Foto: Pål Rødahl

krydderkake.jpg

Asiatisk hot pot

Tutta SætraComment

Dette er en gryte med milde asiatiske smaker. Noe alle liker. Og den tar ikke lang tid å lage.

1 gul løk
2 fedd hvitløk
1 squash
2 gulrøtter
litt olje til steking
400 svin eller kyllingkjøttdeig
1 boks hakkede tomater
1 boks kokosmelk
1 boks kikerter
ca en halv liter grønnsaksbuljong
1 ts paprikapulver
en halv ts spisskummin
en halv ts karripulver
en halv ts kanel
salt og pepper

jasminris
koriander

Finhakk løk og hvitløk og la det surre i olje til det blir blankt. Kutt squash og gulrøtter i terninger og ha sammen med løken. Ha så i kjøttdeigen og stek videre i noen minutter. Ha i tomater, kokosmelk og buljong og krydder og la det småkoke i ca 10 minutter. Ha i kikertene mot slutten av koketiden. Smak til med salt og pepper. Servér med jasminris.

Foto: Pål Rødahlasiatisk gryte__01.jpg

Kremet gresskarsuppe med sting

Tutta SætraComment

Gresskar kan være litt emmen på smak, derfor er det lurt å bake gresskarene i ovnen før du lager suppe av kjøttet. Da får du en fyldig og deilig kremet suppe. Og ikke bruk de gresskarene du har stående på trappen med lys i. Kjøp de avlange gule butternut gresskarene og ev de små knallrøde som jeg ikke husker hva heter. Du finner det i en god grønnsaksbutikk.

et stort butternut gresskar
en stor gul løk
fersk ingefær
hvitløk
chili
litt fløte
en god kyllingkraft
gresskarkjerner
urter

Del gresskaret i to på langs og fjern frøene. Legg gresskar og løken på en stekeplate med skallet på. Ha litt olivenolje og salt og pepper på. Stek på 200 gr i ca en time i ovnen. La de avkjøle litt og så kan du bare klemme ut alt kjøttet og ha det over i en blender med litt av kyllingkraften. Mens gresskaret står i ovnen finhakket du ingefær, hvitløk og chili og freser det i litt nøytral olje. Ha alt fra blenderen i kjelen og fyll på med kyllingkraften og gi det et oppkok. Ha i litt fløte og smak til med salt og pepper. Server med ristede gresskarkjerner og koriander og godt brød! Nam!

Foto: Pål Rødahl


gresskarsuppe.nov2018.jpg

Marmorkake

Tutta SætraComment

Marmorkake er en sånn koselig mormorkake. En litt gammeldags kake som fortjener å komme frem i lyset. Jeg elsker formkaker fordi de er gode, saftige, holdbare og alle ingrediensene har du som regel i skapet. Ikke noe fancy, bare godt!

175 gr romstemperert smør
2,5 dl sukker
3 egg
1,5 dl melk
4 dl hvetemel
1,5 ts bakepulver

2 ss kakaopulver
2 ts vaniljesukker
2 ss melk

Rør smør og sukker lyst og porøst. Ha i ett egg om gangen og rør mellom hver gang. Sikt i mel og bakepulver sammen med melken. Ta av en tredjedel av røren og ha i kakaopulver, vanilje sukker og melk. Ha halvparten av den lyse røren i en smurt og strødd form. Så tar du  den mørke røren og til slutt resten av den lyse. Dra en gaffel gjennom røren slik at du får en marmorering av lyst og mørkt. Stek kaken på nederste rille  på 175 gr i ca 40 minutter.

Foto: Pål Rødahl

marmorkake.jpg

   

 

Hildes himmelske kake med mandel og kokos

Tutta SætraComment

Min gode venninne Hilde fortalte meg en gang vi gikk tur om en deilig kake hun hadde laget til en middag med venner. Hun hadde funnet den på selv og jeg syntes den hørtes så nydelig ut at jeg ville prøve å lage den selv. Og den ble fantastisk god! Jeg mener det er en perfekt festkake nå i mai måned. Den kan godt lages dagen i forveien og er ikke vanskelig!

Mandelbunn
4 eggehviter
150 gr melis
150 gr malte mandler (eller nøtter om du vil)

Bland melis og mandler. Stivpisk eggehvitene og bland alt forsiktig sammen. Has i en smurt form på 24 cm. Stek på 160 gr i ca 35 minutter. Avkjøl.

Kokosmakronbunn
4 eggehviter
200 gr sukker
1 ts vaniljesukker
200 gr kokosmasse

Finn frem en kjele og pisk eggehvitene til det skummer for hånd. Bland inn resten og la det varmes på middels varme i ca 10 minutter. Rør med en tresleiv underveis. Ha kokosmassen i en smurt form på 24 cm. Stek på 180 gr i ca 10 - 12 minutter. Avkjøl.

Når begge kakebunnene er avkjølt, legger du mandelbunnen på et kakefat. Smør deretter på et tykt lag med en god curd eller et godt syltetøy. Jeg brukte en curd av pasjonsfrukt og mango. Legg kokosmakronkaken på toppen og dryss et fint lag med melis over. Sett på kaffen og nyt!

Foto: Pål Rødahl

17.mai kake.jpg

Maissuppe med sting

Tutta SætraComment

Dette er en supergod suppe som alle i familien vil like. Rimelig er den også. Og suppen passer perfekt til det litt sure vårværet ute.

1 kinesisk hvitløk
1 gul løk
en halv fersk chili
1 liter grønnsaksbuljong
ev litt vann
1 boks kokosmelk
1 dl matfløte
2 bokser hermetisk mais
saften av 1 - 2 lime
1 ss solsikkehonning
litt spiskummin
litt gurkemeie
(her velger du selv hvor spicy du vil ha suppen)
koriander

Finhakk hvitløk, løk og chili og fres  i olivenolje til det blir mykt og blankt. Ha i krydder og fettet fra kokosmelken og fres videre. Ha så i resten av kokosmelken, mais, buljong og eventuelt litt vann. Kok opp og kjør suppen glatt med stavmikser. Ha i matfløte og smak til med limesaft og honning og eventuelt litt salt. Serveres med frisk koriander på toppen og med godt brød til.

Foto: Pål Rødahl

 

maissuppe.jpg