tutta.no

Art director/Food blogger/Catering

Tiramisu iskremkake by Manuela

Tutta SætraComment

Jeg har snart bursdag. Hvert år prøver jeg å lage en ny kake og iår vil jeg prøve å lage denne iskremkaken fra Manuela Kjeilen sin nye flotte bakebibel. (Den finnes i bokhandelen nå.) Denne kaken er en av Manuelas egne favoritter og kanskje blir den min og din også?

BUNN
100 g finmalte ladyfingers, (kjøp ferdige) 40 g smeltet smør

KAFFEBLANDING
4 ss espresso kaffepulver 4 ss kokende varmt vann Ev. 1–2 ts Marsala-vin (kan utelates)

SJOKOLADE" GANACHE
200 g hakket, mørk sjokolade 2 dl kremfløte

TIRAMISU
4 ss vann 240 g sukker 160 g eggeplommer (ca. 6 store egg) Frø fra 1 vaniljestang 500 g mascarponeost 1  dl kremfløte

 

Dekk bunnen av en rund springform på 20 cm* med bakepapir.

Ha finmalte ladyfingers i en bolle og bland dem sammen med 40 g smeltet smør. Hell blandingen over i springformen og press den godt ned i bunnen, slik at du får et jevnt og kompakt lag. Sett formen i fryseren i 10 minutter.

Lag kaffeblandingen. Ha espressopulver i en skål og hell over det kokende vannet. Rør godt, og tilsett eventuelt Marsala. Sett til side så lenge.

Lag sjokoladeganache. Ha hakket sjokolade i en skål. Varm opp fløten til kokepunktet og hell den over sjokoladen. Rør godt til sjokoladen er smeltet, og du har en jevn og fin ganache.

Når bunnen har stått i fryseren i 10 minutter, tar du den ut. Ringle over 2 ss av kaffeblandingen og halvparten av sjokoladeganachen. Sett formen tilbake i fryseren i 15 minutter.

Lag tiramisu-fyllet. Ha vann og sukker i en liten kjele og kok opp. La det koke til sukkerlaken er ca. 112–114 °C.

Ha 160 g eggeplommer i en ren miksebolle og tilsett frøene fra vaniljestangen. Visp til egge- plommene er lyse og luftige. Når sukkerlaken har nådd riktig temperatur, heller du den over i eggedosisen. Hell litt og litt om gangen, helt til alt er tilsatt, og visp i noen minutter til. Ta opp vispen og skriv «Ole» med det som renner ned. Hvis «O» fortsatt er synlig når «e» er ferdig- skrevet, er eggedosisen klar.

Legg kremfløten i fryseren i 15 minutter. Pisk mascarpone i en egen bolle til den luftig. Tilsett den kalde kremfløten og pisk videre i ytterligere 2 min. Vend mascarponeblandingen inn i eggedosisen til alt er godt blandet.

Ta formen ut av fryseren og hell halvparten av tiramisu-fyllet over bunnen. Jevn til overflaten og sett formen i fryseren i 15 minutter.

Del 10 ladyfingers i to eller tre biter og dynk dem med resten av kaffeblandingen. Hell resten av sjokoladeganachen over tiramisu-fyllet i formen, og legg de kaffedynkede ladyfingerne på toppen. Sett formen i fryseren igjen i 15 minutter.

Ta formen ut av fryseren og hell over resten av tiramisu-fyllet. Jevn til overflaten og sett formen i fryseren i minst 5 timer, eller helst over natten.

Ta kaken ut av fryseren 20 minutter før du skal servere den. Det er enklest å løsne den fra springformen hvis du bruker en brenner til å varme formen litt på utsiden. Da kan du bare løfte av ringen etterpå.

Dryss gjerne litt kakao over kaken rett før servering.

* Du kan bruke en form som er større enn 20 cm, men da blir kaken lavere.

TIPS: Hjertene jeg bruker som pynt kan lages ved hjelp av silikonformer. Fyll fordypningene med hvit sjokolade eller litt av iskremblandingen, og frys dem ned fram til serveringen.