tutta.no

Art director/Food blogger/Catering

Ut og stjæle kaker (eller banankake)

Tutta Sætra1 Comment

Jeg googler ofte matoppkrifter og ikke minst kakeoppskrifter. Til jobben min og til bloggen min. Og det er ikke alltid jeg finner tilbake til forfatteren. Sånn er det med denne kaken også som er blitt en hverdagsfavoritt. Den er saftig og holdbar og bittelitt sunn. Bananbrød eller banankake. Har du noen modne bananer, er det bare å sette igang!

150 gr smør
2 dl sukker
2 egg
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
1 ts kanel
4 dl hvetemel
2 modne bananer
100 gr mørk sjokolade eller nøtter

Rør smør og sukker hvitt og ha i eggene, ett om gangen. Sikt i alt det tørre og rør godt inn. Mos bananene med en gaffel og ha i røren. Grovhakk sjokoladen eller nøttene og ha i tilslutt.

Stek kaken i en brødform med bakepapir på 175 gr i ca 45 minutter.
Foto: Pål Rødahl

Deilig linseragu

Tutta SætraComment

Trylletirsdag med brune linser! Dette ser kanskje ikke så spennende ut, men jeg lover deg at det smaker nydelig og er næringsrikt, sunt og billig! Min gode venninne Anne, som forøvrig er superflink til å lage mat, har lært meg å bruke mer linser. Kjøp ferdig kokte linser og skyll godt i kaldt vann. Ha olje og smør i en kjele sammen med finhakket hvitløk og gulrøtter. La det surre litt til gulrøttene er blitt møre. Ha i finhakket kapers, balsamico og gjerne en skvett vin og linsene. Ev litt mer olivenolje. Smak til med sukker, salt og pepper. Til slutt har du i finhakket bladpersille. Da må det ikke koke mer! Ønsker du deg en ren vegetarrett er det fint, men linsene passer veldig godt til hvit fisk og min favoritt er som tilbehør til andeconfit!

Foto: Pål Rødahl

Italiensk sitronkylling

Tutta SætraComment

Denne måten å tilberede hel rå kylling på lærte jeg av en italiensk venn tidlig på nittitallet. Jeg har laget kylling på denne måten såååå mange ganger og det blir alltid bra. Kjøp fersk kylling og la den ligge en liten stund i romstemperatur før du starter. Vask og tørk den med kjøkkenpapir.

Klem saften av en sitron over kyllingen og hell godt med olivenolje over og krydre med flaksalt og nykvernet pepper. Jeg legger hele hvitløksbåter med skallet på i stekeformen, de blir så gode etter en time i ovnen sammen med kyllingen. Bruk gjerne fersk salvie eller rosmarin i tillegg. Vanlig kylling steker jeg på 200 gr i en time, beregn litt mer tid hvis du steker en stor kylling som f eks Stangekylling. Eller litt mindre hvis du steker den som en "sommerfugl" slik jeg har gjort her. La kyllingen hvile under litt aluminiumsfolie mens du lager tilbehøret. Vann i munnen!

Foto: Pål Rødahl



Mini pavlova med frisk krem av sitron

Tutta SætraComment

Nå som det står spesielle dager i kø som Valentines Day og Morsdag, synes jeg det passer med disse små søte pavlovaene. Du finner grunnoppskriften på selve marengsen i min blog i older post fra 5. mars 2015. Jeg brukte sprøytepose og lagde de ca 8 cm brede. Sprøyt først ett lag og så en "mur" langs kanten som skal holde kremen på plass. Stekes som vanlig stor pavlova ca en time på 100 gr.
 I mange oppskrifter står det at du kan lage bunnen en par dager i forveien. Jeg har testet det og det blir ikke bra! Kaken må lages samme dag som herligheten skal nytes!

Du kan enten pynte mini pavlovaene med vanlig vaniljekrem blandet med pisket krem og friske bær eller prøv en litt friskere variant med en sitronkrem laget av creme fraiche og sitronsaft. 

200 gr creme fraiche
2 ts vaniljesukker
1 ss sitronsaft
revet skall av en sitron
friske bær

Pisk creme fraiche til den blir stiv (det tar litt tid) og ha i vaniljesukker og sitronsaft. Dette må gjøres rett før servering. Jeg brukte sprøytepose til dette også. Pynt med sitronskall og friske bær og ev sitronmelisse. Dette er en overlegen dessert spør du meg!

Foto: Pål Rødahl

pavlova biter2_small.jpg

Vegetarmiddag med kikerter og søtpotet

Tutta SætraComment

Denne retten fant jeg i Dagbladet Magasinet for litt siden. Den er godt med ris eller brød til. Rask og billig er den også!

Kikertgryte med thaismak:
3 bokser kikerter som skylles godt i kaldt vann
2 gule løk, hakket
1 brokkoli, i små buketter
300 gr søtpotet, i små biter
2 bokser kokosmelk
3 ss green currypaste
3 vårløk
3 ss peanøtter, hakket
1 lime

Brun løk og søtpotet til de er møre, skru opp varmen mot slutten slik at de får litt farge. Ha i brokkoli, kikerter, currypaste og kokosmelk og la det surre i ca 5 min. Servér med hakket vårløk, peanøtter og limebiter. God tirsdag!

Foto: Pål Rødahl