tutta.no

Art director/Food blogger/Catering

Min mors kokebøker

Tutta Sætra1 Comment

Jeg og mine brødre har ryddet ut av leiligheten til min mor og innerst i et skap fant jeg mammas kokebøker. De har ikke vært i bruk på veldig mange år. Bøkene er fra 50 og 60 tallet. Bildene er ganske stygge og fargene grelle sammenlignet med dagens lekre matbilder. Men tekstene er informative og pedagogiske slik at alle skulle klare å bake en kake. 
Småkakene er viet stor plass. Her finner jeg Tyske skiver side om side med Amerikanere og Auds sandnøtter.
Rullekaker finnes i et utall varianter med Charlotte Russe som selve dronningen. 
Du skjønner at du er kommet til avsnittet om Hverdagskaker når de heter slike ting som Mjøldampere, Smålandskringler, Krabbelurer og Hyttelapper. Du baker ikke Mjøldampere til konfirmasjonen!
Formkaker var praktiske, de holdt seg noen dager og var rimelige å lage. F eks T.V. kaken som ikke skulle skjæres i de første 3 dagene. Det samme gjelder Negerkaken! Jeg lar meg fasinere av navn som Midnattsol,  Hyttas kake, Lettvintkaken, Festlys, Speilegg og Mor Utnes tekake fra Hardanger. Den er sikkert god!
Til slutt avsnittene om Dessertkakene. De bløte festkakene. Jeg tenkte å by på en oppskrift herfra. Valget sto mellom Sebrakaken og Onkel Wirsching's kake og valget falt på sistnevnte.

ONKEL WIRSCHING'S KAKE
En stor elegant kake står det, nok til 12 personer
250 gr margarin
250 gr sukker
250 gr mandler
250 gr mel
1 egg

Eggekrem:
5 plater hvit gelantin
4 eggeplommer
4 ss sukker
2,5 ss potetmel
2 ss margarin
1 ts vaniljesukker
6 dl melk
3 dl fløte

Smør og sukker røres hvitt. Ha i egget og de malte mandlene og melet. Deigen kjevles ut til 6 runde emner. Bruk en rund kakeform på 24 cm som mal. Stekes i 10 min på 190 gr. Avkjøles.

Eggekremen. Gelantinen bløtes i kaldt vann, press ut vannet. Ha eggeplommer, sukker, potetmel, margarin, melk og vaniljesukker i en kjele og gi det et oppkok. Tilsett gelantinen. Rør godt og avkjøl. Tilsett pisket fløte. Eggekremen legges mellom lagene på kakebunnene og kaken pyntes med krem på toppen. Og det fantastiske er at du kan lage kaken dagen før du skal ha selskap. Det liker jeg!