tutta.no

Art director/Food blogger/Catering

Flan pâtissier

Tutta SætraComment

Det er helg og jeg fikk plutselig lyst til å dra til Paris. Det kan jeg ikke, men istedet vil jeg dele en fransk fristelse med dere fra Manuela Kjeilen sin nye bakebok som nå er i trykken.
Hun har et eget kapittel med bare franske bakverk. Så det er bare å glede seg og imens - ha en fin helg!

PÂTE BRISÉE
225 g hvetemel 1⁄4 ts salt 2 ss sukker 125 g usaltet smør 2 ss iskaldt vann

VANILJEKREM
1 liter helmelk 3 dl kremfløte Frøene fra 1 vanilje- stang 4 store egg 9 eggeplommer 400 g sukker 125 g maisenna

Begynn med å lage pâte brisée. Ha mel, salt og sukker i en kjøkkenmaskin og trykk «pulse» noen ganger for å blande det godt sammen. Tilsett så smør og iskaldt vann og kjør maskinen til det kommer sammen i en klump. Pakk deigen inn i plastfolie og legg den kaldt i minst 1 time.

 

Ta deigen ut av kjøleskapet og dryss litt mel på bordet. Kjevle deigen slik at den er stor nok til å kle en form på 26–28 cm. Press deigen godt opp mot kantene. Sett formen kaldt mens du lager vaniljekremen.

For å lage vaniljekremen har du melk, kremfløte og frøene fra vaniljestangen i en kjele. Varm dette til det begynner å koke og ta det så av platen. Ha eggene, eggeplommene, sukker og maisenna i en stor bolle og visp det godt sammen med en håndvisp.

Når melken begynner å koke, heller du 1⁄8 av den varme melken over i eggedosisen og rører godt om. Hell så alt tilbake i kjelen og rør til det er godt blandet og begynner å tykne. Rør hele tiden og ha varmen på middels. Når det har begynt å tykne, rører du et par minutter til slik at smaken av maisenna forsvinner helt. Til slutt siles kremen slik at eventuelle klumper forsvinner.

Hell vaniljekremen over i paibunnen. Det kommer til å gå over deigkanten,
men det er slik det skal være. Stek paien i 1 time, 160 °C om du bruker varmluft, eller 180 °C om du bruker vanlig innstilling.

Avkjøl paien og sett den kaldt til neste dag.

TIPS: Oppskriften kan lett gjøres om til en «rice flan pâtissier», som også er en fantastisk smaksnytelse. Bland 1 kilo ferdigkjøpt risgrøt i vaniljekremen og hell røren over i paibunnen. Ellers er framgangsmåten er den samme som for flan pâtissier. 

flan petissier-1-flan petissier-736722.jpg