tutta.no

Art director/Food blogger/Catering

Lussekatter eller saffransbröd som de sier på svensk

Tutta SætraComment

En gang på tidlig nittitallet var jeg ofte i St holm på jobb. Jeg jobbet i JBR Reklamebyrå og vi samarbeidet med svenske Hans Brindfors Annonsbyrå AB som det het dengang. De var dyktige og jeg beundret de kolossalt! Engang jeg var der fikk jeg en kokebok de hadde laget for Milda Margarin. Jeg tror til og med selveste Leon Nordin hadde skrevet teksten. Jeg har hatt mye glede av denne boken, den er veldig basic og jeg kunne klart meg med denne. Og lussekattene fant jeg i denne boken.

Ca 40 lussekatter:
50 gr gjær
200 g smør
5 dl melk
2 gr safran
0,5 ts salt
1,5 dl sukker
1 egg
1,5 l mel
egg til pensling
rosiner, perlesukker til topping

Smelt smøret og bland smøret i lunken melk. Rør inn safran, salt, sukker og egg og nesten alt melet. Kjør deigen i kjøkkenmaskin til den blir glatt og fin. Sett til heving i ca 40 minutter. Kna deigen på et melet bakebord. Del den i 4 emner. Del så hvert emne i 10 deler. Rull hver del til en pølse som du former som en lussekatt. La de heve på bake platen i en halv time. Pensle med egg og ha ev på rosiner og perlesukker. Stek på 225 gr i ca 5 - 10 minutter.

Foto: Pål Rødahl