tutta.no

Art director/Food blogger/Catering

Tiramisu iskremkake by Manuela

Tutta Sætra1 Comment

Jeg har snart bursdag. Hvert år prøver jeg å lage en ny kake og iår vil jeg prøve å lage denne iskremkaken fra Manuela Kjeilen sin nye flotte bakebibel. (Den finnes i bokhandelen nå.) Denne kaken er en av Manuelas egne favoritter og kanskje blir den min og din også?

BUNN
100 g finmalte ladyfingers, (kjøp ferdige) 40 g smeltet smør

KAFFEBLANDING
4 ss espresso kaffepulver 4 ss kokende varmt vann Ev. 1–2 ts Marsala-vin (kan utelates)

SJOKOLADE" GANACHE
200 g hakket, mørk sjokolade 2 dl kremfløte

TIRAMISU
4 ss vann 240 g sukker 160 g eggeplommer (ca. 6 store egg) Frø fra 1 vaniljestang 500 g mascarponeost 1  dl kremfløte

 

Dekk bunnen av en rund springform på 20 cm* med bakepapir.

Ha finmalte ladyfingers i en bolle og bland dem sammen med 40 g smeltet smør. Hell blandingen over i springformen og press den godt ned i bunnen, slik at du får et jevnt og kompakt lag. Sett formen i fryseren i 10 minutter.

Lag kaffeblandingen. Ha espressopulver i en skål og hell over det kokende vannet. Rør godt, og tilsett eventuelt Marsala. Sett til side så lenge.

Lag sjokoladeganache. Ha hakket sjokolade i en skål. Varm opp fløten til kokepunktet og hell den over sjokoladen. Rør godt til sjokoladen er smeltet, og du har en jevn og fin ganache.

Når bunnen har stått i fryseren i 10 minutter, tar du den ut. Ringle over 2 ss av kaffeblandingen og halvparten av sjokoladeganachen. Sett formen tilbake i fryseren i 15 minutter.

Lag tiramisu-fyllet. Ha vann og sukker i en liten kjele og kok opp. La det koke til sukkerlaken er ca. 112–114 °C.

Ha 160 g eggeplommer i en ren miksebolle og tilsett frøene fra vaniljestangen. Visp til egge- plommene er lyse og luftige. Når sukkerlaken har nådd riktig temperatur, heller du den over i eggedosisen. Hell litt og litt om gangen, helt til alt er tilsatt, og visp i noen minutter til. Ta opp vispen og skriv «Ole» med det som renner ned. Hvis «O» fortsatt er synlig når «e» er ferdig- skrevet, er eggedosisen klar.

Legg kremfløten i fryseren i 15 minutter. Pisk mascarpone i en egen bolle til den luftig. Tilsett den kalde kremfløten og pisk videre i ytterligere 2 min. Vend mascarponeblandingen inn i eggedosisen til alt er godt blandet.

Ta formen ut av fryseren og hell halvparten av tiramisu-fyllet over bunnen. Jevn til overflaten og sett formen i fryseren i 15 minutter.

Del 10 ladyfingers i to eller tre biter og dynk dem med resten av kaffeblandingen. Hell resten av sjokoladeganachen over tiramisu-fyllet i formen, og legg de kaffedynkede ladyfingerne på toppen. Sett formen i fryseren igjen i 15 minutter.

Ta formen ut av fryseren og hell over resten av tiramisu-fyllet. Jevn til overflaten og sett formen i fryseren i minst 5 timer, eller helst over natten.

Ta kaken ut av fryseren 20 minutter før du skal servere den. Det er enklest å løsne den fra springformen hvis du bruker en brenner til å varme formen litt på utsiden. Da kan du bare løfte av ringen etterpå.

Dryss gjerne litt kakao over kaken rett før servering.

* Du kan bruke en form som er større enn 20 cm, men da blir kaken lavere.

TIPS: Hjertene jeg bruker som pynt kan lages ved hjelp av silikonformer. Fyll fordypningene med hvit sjokolade eller litt av iskremblandingen, og frys dem ned fram til serveringen. 

Klarsynte Jenny

Tutta Sætra1 Comment

Denne tegningen som min datter Jenny Mina laget i 2002 henger på kjøkkenet vårt og har gjort det lenge. Bortsett fra at den alltid får meg til å smile, har den nå fått en ny mening for meg.
Etter å ha jobbet som art director i hele mitt liv, jobber jeg nå bare med mat, nesten.
Og det karriereskiftet må Jenny ha sett komme allerede i 2002! Det tenker jeg når jeg ser på tegningen idag.
Takk Jenny!

 

Flan pâtissier

Tutta SætraComment

Det er helg og jeg fikk plutselig lyst til å dra til Paris. Det kan jeg ikke, men istedet vil jeg dele en fransk fristelse med dere fra Manuela Kjeilen sin nye bakebok som nå er i trykken.
Hun har et eget kapittel med bare franske bakverk. Så det er bare å glede seg og imens - ha en fin helg!

PÂTE BRISÉE
225 g hvetemel 1⁄4 ts salt 2 ss sukker 125 g usaltet smør 2 ss iskaldt vann

VANILJEKREM
1 liter helmelk 3 dl kremfløte Frøene fra 1 vanilje- stang 4 store egg 9 eggeplommer 400 g sukker 125 g maisenna

Begynn med å lage pâte brisée. Ha mel, salt og sukker i en kjøkkenmaskin og trykk «pulse» noen ganger for å blande det godt sammen. Tilsett så smør og iskaldt vann og kjør maskinen til det kommer sammen i en klump. Pakk deigen inn i plastfolie og legg den kaldt i minst 1 time.

 

Ta deigen ut av kjøleskapet og dryss litt mel på bordet. Kjevle deigen slik at den er stor nok til å kle en form på 26–28 cm. Press deigen godt opp mot kantene. Sett formen kaldt mens du lager vaniljekremen.

For å lage vaniljekremen har du melk, kremfløte og frøene fra vaniljestangen i en kjele. Varm dette til det begynner å koke og ta det så av platen. Ha eggene, eggeplommene, sukker og maisenna i en stor bolle og visp det godt sammen med en håndvisp.

Når melken begynner å koke, heller du 1⁄8 av den varme melken over i eggedosisen og rører godt om. Hell så alt tilbake i kjelen og rør til det er godt blandet og begynner å tykne. Rør hele tiden og ha varmen på middels. Når det har begynt å tykne, rører du et par minutter til slik at smaken av maisenna forsvinner helt. Til slutt siles kremen slik at eventuelle klumper forsvinner.

Hell vaniljekremen over i paibunnen. Det kommer til å gå over deigkanten,
men det er slik det skal være. Stek paien i 1 time, 160 °C om du bruker varmluft, eller 180 °C om du bruker vanlig innstilling.

Avkjøl paien og sett den kaldt til neste dag.

TIPS: Oppskriften kan lett gjøres om til en «rice flan pâtissier», som også er en fantastisk smaksnytelse. Bland 1 kilo ferdigkjøpt risgrøt i vaniljekremen og hell røren over i paibunnen. Ellers er framgangsmåten er den samme som for flan pâtissier. 

flan petissier-1-flan petissier-736722.jpg

Manuelas Suksesskake

Tutta SætraComment

Sammen med kollega Joy Michon har jeg vært så heldig å få designe en helt fantastisk bakebok for Gyldendal. Alt i boken er bakt av Manuela Kjeilen og hun har også tatt alle de fantastiske bildene!  Det har vært en drøm å jobbe med henne. Så med Manuelas og forlagets tillatelse vil jeg dele noen av hennes kakeoppskrifter med dere. Boken kommer i begynnelsen av oktober, så det er bare å glede seg!

MANDELBUNN
4 eggehviter 1 ts sitronsaft 180 g sukker 180 g malte mandler 1 ts vaniljeekstrakt (kan utelates)

EGGEKREM
6 eggeplommer 1  dl kremfløte 180 g sukker Frøene fra  vaniljestang 200 g mykt meieri- smør, skåret i biter

SJOKOLADEPYNT
100 g sjokolade 

Forvarm stekeovnen til 160 gr.
Begynn med bunnen. Kle en rund springform på 24 cm med bakepapir og sett den til side så lenge.
Ha eggehvitene i en bolle og visp dem godt sammen med sitronsaft i 4 minutter på lav hastighet, som så økes til middels hastighet. Når det begynner å skumme, tilsettes sukkeret litt og litt. Pisk til det blir stivt, ca. 8 minutter. Hvis du bruker vaniljeekstrakt, tilsettes den helt på slutten av vispetiden.
Ha i malte mandler og vend dem forsiktig inn i den stivpiskede marengsrøren. Ha røren over i den klargjorte formen og stek i ca. 30–35 minutter.
La bunnen bli helt avkjølt før du dekker den med eggekrem.

Lag eggekremen ved å ha eggeplommer, kremfløte, sukker og frø fra  vaniljestang i en liten kjele. Varm opp under stadig omrøring helt til blandingen tykner. Ta kjelen av platen og sett den i en bolle med kaldt vann slik at den avkjøles raskere.
Når blandingen har fått romtemperatur, helles den over i en miksebolle og piskes godt i noen minutter. Pisk inn mykt smør, bruk helst en stålvisp til dette.
Bre eggekremen over den avkjølte kakebunnen og sett kaken i kjøleskapet i noen timer, eller helst over natten.

Like før kaken skal serveres smeltes 50 gram sjokolade. Bre den smeltede sjokoladen over undersiden av en langpanne og sett den i fryseren i 10 minutter. Bruk en benkeskrape til å skrape sjokoladen fra langpannen og dryss den så over suksesskaken. 

Brokkolisalat

Tutta Sætra2 Comments

Dette er en utrolig lettvint og sunn salat som passer utmerket både til kjøtt, kylling og fisk. Og har du i litt parmaskinke eller bacon er det et måltid i seg selv. Den er super på et buffetbord, lag stor porsjon. Det ser så imponerende ut på bordet. Og billig er det også!

Majones, helst Hellmann's
Ha i rødvinseddik og sukker til det er akkurat litt for søtt og litt for
mye eddiksmak
Gresskarkjerner ristes i pannen
Brokkoli kuttes i små munnfuller, gjerne tynne skiver av den mykeste delen av stilken også

Alt blandes, sammen med rosin og rødløk

Pimp your brownie!

Tutta SætraComment

Jeg må innrømme at jeg liker lure triks som gjør mat enda bedre på kort tid. Kjøp Møllerens browniemiks (jeg er ikke sponset altså !), den er bare best. Erstatt vann med sterk kaffe og tilsett grovhakket mørk sjokolade og kanel. Og grovhakkede mandler, nøtter eller salte peanøtter - et tips jeg fikk av min kollega Eivind i Abracadabramat. Det blir supergodt og smaker som en snickerskake! Bare husk å ikke steke kaken for lenge! Med friske bær og vaniljeis blir det en høydare!

Gammeldagse horn med valmuefrø

Tutta SætraComment

Vil du glede noen en dag, så er det bare å bake disse deilige hornene. Lag en stor porsjon og frys ned. De trenger bare å tines litt i ovnen, så er de som nystekte igjen. Smaker deilig med smør og nyrørt jordbærsyltetøy!

16 HORN
60 gr smør
2,5 dl melk
35 gr gjær
1 egg
1 ts sukker
400 gr hvetemel
valmuefrø

Smør og melk varmes lett. Bland alt det tørre og ha i melkeblandingen og egget når det er lunkent. Arbeid deigen lett sammen og sett til heving i ca en halv time. Del deigen i to og kjevle hver del til en rund leiv som igjen deles i 8 trekanter. Rulle hver trekant fra den brede siden og inn og bøy tuppene lett innover slik at du får et fint formet horn. Settes til heving igjen. Pensles med egg og dryss valmuefrø på. Stekes på 250 gr i 8 - 10 minutter. Så har du himmel og hav og forhåpentligvis sol og nystekte horn!


Aubergingrateng

Tutta SætraComment

I det siste har jeg laget en del vegetarretter. Det tar litt tid, men smaker veldig godt nå som de norske grønnsakene er så gode. Dette er en oppskrift jeg fant på jamieoliver.com. Det er opprinnelig en norditaliensk rett. Tenk deg hvordan denne retten smaker med deres solmodne tomater! Denne passer perfekt til grillet kjøtt eller fisk.

3 - 4 auberginer som deles på langs i ca 1 cm tykke skiver og grilles i grillpanne
2 bokser hakkede tomater eller ferske som flås
1 stor gul løk og litt hvitløk
tørket oregano
fersk basilikum 
hvitvinseddik
parmesanost
mozarellaost
tørkede brødsmuler
fersk oregano

Stek hvitløk og løk i litt olje til de blir myke. Ha i tomatene og tørket oregano. La det småkoke ca 15 min. Ha i en neve basilikum og litt hvitvinseddik og smak til med salt og pepper. Så legger du lagvis auberginskiver, tomatsaus og parmesanost i en ildfast form. På toppen strør du en blanding av fersk oregano og brødsmuler. Stekes på 190 gr i ca en halv time. Riv fersk mozarellaost over. Nam!

Pimp your muffins!

Tutta SætraComment

Det er sol og sommer og jeg har ikke lyst til å stå inne på kjøkkenet. Men jeg har allikevel lyst på noe godt til kaffen eller kanskje kommer noen på uventet besøk? Da er trikset å pimpe opp en ferdig muffinsrøre med friske bær og litt nøtter eller mandler på toppen. Ha alltid i røren først og legg bærene på toppen. Her har jeg brukt rabarbra og mandler med litt sukker og kaneldryss over. 

Sitronterte med italiensk marengslokk

Tutta SætraComment

Min venninne og kollega Joy lager verdens mest fantastiske sitronterte. Jeg har bedt pent om
å få legge den ut på min blogg og dele med dere. Og best av alt er at den ikke er vanskelig
å lage! Tenk dere denne søte og syrlige smaken etter den salte grillmaten i sommer.
Lykke til og god sommer!

TERTEDEIG
75 gr mel, 40 gr melis, 75 gr smør, 1 eggeplomme og 1 ss vann
Stekes ca 20 min på 200 gr og pensles med eggehviten

FYLL
3-4 sitroner, både skall og juice, 6 egg, 175 gr sukker, 2 dl fløte
180 g i 30 min

ITALIENSK MARENGS
120 gram eggehviter (4 stk)
40 gr sukker + 200 gr sukker
1 dl vann
Pisk eggehvitene og 40 gram med sukker i en kjøkkenmaskin til det er halvstivt.
200 gram sukker blandes med 1 dl vann i en kjele og kokes i  4-5 mintter til det får
en sirupsaktig konsistens, følg med underveis slik at det ikke brenner seg.

Hell så den kokende sukkerlaken forsiktig i en tynn stråle ned i eggehvitene. La maskinen gå
på halv hastighet. Når alt er blandet inn, pisker du videre på full hastighet i en 10 minutters tid til røren er romstemperert. Sett terten under grillen til marengslokket er pent gyllent 
eller bruk en crème brûlée-brenner.

Min mors kokebøker

Tutta Sætra1 Comment

Jeg og mine brødre har ryddet ut av leiligheten til min mor og innerst i et skap fant jeg mammas kokebøker. De har ikke vært i bruk på veldig mange år. Bøkene er fra 50 og 60 tallet. Bildene er ganske stygge og fargene grelle sammenlignet med dagens lekre matbilder. Men tekstene er informative og pedagogiske slik at alle skulle klare å bake en kake. 
Småkakene er viet stor plass. Her finner jeg Tyske skiver side om side med Amerikanere og Auds sandnøtter.
Rullekaker finnes i et utall varianter med Charlotte Russe som selve dronningen. 
Du skjønner at du er kommet til avsnittet om Hverdagskaker når de heter slike ting som Mjøldampere, Smålandskringler, Krabbelurer og Hyttelapper. Du baker ikke Mjøldampere til konfirmasjonen!
Formkaker var praktiske, de holdt seg noen dager og var rimelige å lage. F eks T.V. kaken som ikke skulle skjæres i de første 3 dagene. Det samme gjelder Negerkaken! Jeg lar meg fasinere av navn som Midnattsol,  Hyttas kake, Lettvintkaken, Festlys, Speilegg og Mor Utnes tekake fra Hardanger. Den er sikkert god!
Til slutt avsnittene om Dessertkakene. De bløte festkakene. Jeg tenkte å by på en oppskrift herfra. Valget sto mellom Sebrakaken og Onkel Wirsching's kake og valget falt på sistnevnte.

ONKEL WIRSCHING'S KAKE
En stor elegant kake står det, nok til 12 personer
250 gr margarin
250 gr sukker
250 gr mandler
250 gr mel
1 egg

Eggekrem:
5 plater hvit gelantin
4 eggeplommer
4 ss sukker
2,5 ss potetmel
2 ss margarin
1 ts vaniljesukker
6 dl melk
3 dl fløte

Smør og sukker røres hvitt. Ha i egget og de malte mandlene og melet. Deigen kjevles ut til 6 runde emner. Bruk en rund kakeform på 24 cm som mal. Stekes i 10 min på 190 gr. Avkjøles.

Eggekremen. Gelantinen bløtes i kaldt vann, press ut vannet. Ha eggeplommer, sukker, potetmel, margarin, melk og vaniljesukker i en kjele og gi det et oppkok. Tilsett gelantinen. Rør godt og avkjøl. Tilsett pisket fløte. Eggekremen legges mellom lagene på kakebunnene og kaken pyntes med krem på toppen. Og det fantastiske er at du kan lage kaken dagen før du skal ha selskap. Det liker jeg!