tutta.no

Art director/Food blogger/Catering

Deilige dipper og sauser til grillmaten

Tutta SætraComment

Jeg synes all mat blir bedre med en eller annen form for saus til. Og det er veldig enkelt å røre sammen noe hvis du har f eks litt rømme og noen urter og litt hvitløk.

Til skalldyr liker jeg å "spice opp" en hjemmelaget aïoli med litt fersk chili og koriander.
Aïoli lager du på ett minutt med stavmikser. En eggeplomme, en skvett hvitvinseddik, litt salt og pepper, hakket hvitløk og en teskje dijonsennep og en par dl raps eller solsikkeolje. Mix to combine.

Til f eks grillede lammekoteletter moser du rett og slett litt fetaost og blander med creme fraiche.
Deilig!

Urterømme har jeg alltid stående i kjøleskapet. Lettrømme, finhakkede urter som timian, løpestikke, bladpersille, litt finhakket hvitløk og salt og pepper. Denne passer til alt!

Til slutt en deilig kremete dipp/saus jeg fant i kokeboken til svenske http://www.dykarbaren.se. Rør sammen myk Philadelfiaost, en eggeplomme, urter og salt og pepper. Denne egner seg veldig godt til hvit fisk. Fortsatt god sommer!

Foto: Pål Rødahl

Sitronkake med mandler

Tutta SætraComment

Sitron og mandler passer utrolig bra sammen. Hva med å lage denne lettvinte kaken til kaffen eller som en dessert? Men en kule vaniljeis til? Den er saftig og holder seg bra i flere dager.

Pisk 4 eggeplommer med 150 gr sukker til eggedosis. Tilsett saften og skallet av en økologisk sitron og pisk videre. Finhakk 100 gr mandler og sikt i 50 gr mel og en ts bakepulver. Pisk eggehvitene stive og vend forsiktig inn. Hell røren i en smurt form på 24 cm og stek på 175 gr i 35 minutter. Når kaken er kald, ha på melis med sitronsaft og revet sitronskall. That's it!

Foto: Pål Rødahl

 

Noe med rabarbra

DesserterTutta SætraComment

Jeg elsker rabarbra! Jeg synes den er vakker. Og når den er moden er det sommer! Og rabarbraen kan brukes til så mye. Prøv en rabarbrasuppe til dessert etter grillmaten, enten kald eller varm. Vask og skyll rabarbraen, kutt den i stilker. Jeg bryr meg ikke om å skrelle helt nyfødt rabarbra. Kok den mør med litt vann, sitronsaft, ganske mye sukker og litt kanel eller frøene fra en vaniljestang. Suppen smaker deilig med litt brente kjekssmuler og en litt "slapp" pisket krem.

rabarbrasuppe

Foto: Pål Rødahl

Fine cupcakes til 17. mai!

Tutta SætraComment

Cupcakes er IKKE vanskelig å få til! Og mai og juni måned byr på mange anledninger til å imponere litt på kakebordet! Vil du gjøre det ekstra lettvint kjøper du ferdig muffinsrøre, enten lys eller mørk. Et godt tips er å bruke en nøytral olje istedet før smør for å få saftige muffins.

Lyse muffins:
100 gr smør eller olje
150 gr sukker
3 egg
150 gr hvetemel
1 ts bakepulver
0,5 dl melk

Smør og sukker røres hvitt og ha i ett og ett egg. Mel og bakepulver siktes i og ha i melken til slutt. Fyll muffinsformene 3/4 fulle og stek på 200 gr i 12 minutter. Avkjøl.

Topping:
500 gr smør
500 gr melis
5 ss melk
2 ts vanijlesukker
Food colour etter ønske og ev mini pearls på toppen

Pisk romstemperert smør og melis godt sammen og ha i melk og vaniljesukker. Sett det en stund i kjøleskapet og ha det så over i en sprøytepose. Kakene bør oppbevares kaldt etter at du har hatt på toppingen. Lykke til!


 

 

Lettvint Wonton suppe

Tutta SætraComment

Dette er en superlettvint og smakfull suppe jeg har lært av min kollega Joy. Egentlig er det en vietnamesisk rett. Passer utmerket til lunsj eller som en middagsrett med glassnudler oppi.
Du trenger wonton ark som du får kjøpt i asiatiske butikker og som må tines litt. Imens lager du suppen og fyllet.

Jeg starter alltid med å frese finhakket hvitløk, ingefær og chili i litt nøytral olje og sper så med en god kyllingkraft. Kutt gulrøtter, squash og gul løk i store chunky biter og ha i suppen. La det koke litt mens du lager dumplingsene.

Her har jeg brukt en kylling og kalkunkjøttdeig som jeg blander med et egg, litt finhakket hvitløk, koriander, salt, pepper og litt fiskesaus. Rør godt sammen og legg ca en teskje med fyll på hvert wonton ark. Brett hjørnene sammen,  ta litt vann på fingrene, det fungerer som lim. Knyt godt sammen og sett dumplingsene på et bakepapir mens du arbeider. Putt de i suppen og når de flyter opp, er suppen klar. Dryss over litt fersk koriander.

IMG_3161.jpg

Søt og syrlig iskake

Tutta SætraComment

Denne iskaken er superlettvint og egner seg veldig bra som avslutning på en god middag. Har du egg, fløte og og litt kjeks i huset, sett igang!

Bunnen:
150 gr digestive kjeks
70 gr mykt smør

Knus kjeksen og rør sammen med det myke smøret og press sammen i en rund springform med bakepapir i bunnen. 22 cm.

Fyll:
3 store eggeplommer
140 gr sukker
revet skall og saften fra en sitron
3 dl kremfløte
frøene fra en vaniljestang eller 1 ts vaniljesukker

Pisk egg og sukker til eggedosis. Pisk kremfløten stiv. Bland alt forsiktg sammen og hell over kjeksbunnen. Sett i fryseren til neste dag og la den stå litt fremme før du skjærer deg en bit. Smaker deilig med friske bær eller revet hvit sjokolade til. Fortsatt God påske!

Foto: Pål Rødahl

 

Eivinds fantastiske fikenbrød

Tutta SætraComment

Min kollega Eivind i Abracadabramat har lært meg å bake dette fikenbrødet, som er fantastisk til ost. Du kan variere ingrediensene etter smak, det er mengden som er viktig.  Brødet skal være tungt og litt fuktig og er holdbart i kjøleskap i lang tid. Skjær tynne tynne skiver og ha litt smør og en moden ost på toppen. Og et glass rødt. Nam!

200 gr mel
150 gr sukker
3/4 ts bakepulver
3/4 ts salt
1/2 ts kanel
400 gr fiken (eller 200 gr fiken og 200 gr dadler)
400 gr nøtter eller mandler
2 kopper svisker og/eller aprikoser
3 egg

Kjør fiken, dadler, aprikoser og svisker i en kjøkkenmaskin. Mandler og nøtter kan du grovhakke. Bland alt og ha i vispede egg til slutt. Bak brødet i en brødform med bakepapir på 150 gr i en time og et kvarter. NB, det er viktig å presse deigen godt sammen i formen.

Foto: Pål Rødahl



Pasta, ost og tomat på en tirsdag

Tutta SætraComment

Dette er en rett jeg har funnet i et Donna Hay magasin, som jeg har noen årganger av. Her har jeg brukt conchiglioni pastaskjell, som er velegnet til å fylle med f eks ost. Jeg koker først pastaskjellene ca 8 minutter og skyller de i kaldt vann. Imens lager jeg ostefyllet som jeg sprøyter inn i de avkjølte pastaskjellene med en sprøytepose. Det går fint med en skje også. Skjellene puttes oppi tomatsausen i en ildfast form og det hele gratineres ca 20 min på 200 gr. Nytes best med litt revet parmesanost og en grønn salat.

ca 400 gr pastaskjell
500 gr ricotta
40 gr revet parmesan
100 gr mozzarella
1 egg
2 bokser hermetiske cherrytomater (Mutti)
2 hvitløksbåter, finhakket
1 dl kyllingkraft
1 ts sukker
salt og pepper
fersk basilikum

Foto: Pål Rødahl

pasta skjell_small.jpg

Ut og stjæle kaker (eller banankake)

Tutta Sætra1 Comment

Jeg googler ofte matoppkrifter og ikke minst kakeoppskrifter. Til jobben min og til bloggen min. Og det er ikke alltid jeg finner tilbake til forfatteren. Sånn er det med denne kaken også som er blitt en hverdagsfavoritt. Den er saftig og holdbar og bittelitt sunn. Bananbrød eller banankake. Har du noen modne bananer, er det bare å sette igang!

150 gr smør
2 dl sukker
2 egg
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
1 ts kanel
4 dl hvetemel
2 modne bananer
100 gr mørk sjokolade eller nøtter

Rør smør og sukker hvitt og ha i eggene, ett om gangen. Sikt i alt det tørre og rør godt inn. Mos bananene med en gaffel og ha i røren. Grovhakk sjokoladen eller nøttene og ha i tilslutt.

Stek kaken i en brødform med bakepapir på 175 gr i ca 45 minutter.
Foto: Pål Rødahl

Deilig linseragu

Tutta SætraComment

Trylletirsdag med brune linser! Dette ser kanskje ikke så spennende ut, men jeg lover deg at det smaker nydelig og er næringsrikt, sunt og billig! Min gode venninne Anne, som forøvrig er superflink til å lage mat, har lært meg å bruke mer linser. Kjøp ferdig kokte linser og skyll godt i kaldt vann. Ha olje og smør i en kjele sammen med finhakket hvitløk og gulrøtter. La det surre litt til gulrøttene er blitt møre. Ha i finhakket kapers, balsamico og gjerne en skvett vin og linsene. Ev litt mer olivenolje. Smak til med sukker, salt og pepper. Til slutt har du i finhakket bladpersille. Da må det ikke koke mer! Ønsker du deg en ren vegetarrett er det fint, men linsene passer veldig godt til hvit fisk og min favoritt er som tilbehør til andeconfit!

Foto: Pål Rødahl

Italiensk sitronkylling

Tutta SætraComment

Denne måten å tilberede hel rå kylling på lærte jeg av en italiensk venn tidlig på nittitallet. Jeg har laget kylling på denne måten såååå mange ganger og det blir alltid bra. Kjøp fersk kylling og la den ligge en liten stund i romstemperatur før du starter. Vask og tørk den med kjøkkenpapir.

Klem saften av en sitron over kyllingen og hell godt med olivenolje over og krydre med flaksalt og nykvernet pepper. Jeg legger hele hvitløksbåter med skallet på i stekeformen, de blir så gode etter en time i ovnen sammen med kyllingen. Bruk gjerne fersk salvie eller rosmarin i tillegg. Vanlig kylling steker jeg på 200 gr i en time, beregn litt mer tid hvis du steker en stor kylling som f eks Stangekylling. Eller litt mindre hvis du steker den som en "sommerfugl" slik jeg har gjort her. La kyllingen hvile under litt aluminiumsfolie mens du lager tilbehøret. Vann i munnen!

Foto: Pål Rødahl



Mini pavlova med frisk krem av sitron

Tutta SætraComment

Nå som det står spesielle dager i kø som Valentines Day og Morsdag, synes jeg det passer med disse små søte pavlovaene. Du finner grunnoppskriften på selve marengsen i min blog i older post fra 5. mars 2015. Jeg brukte sprøytepose og lagde de ca 8 cm brede. Sprøyt først ett lag og så en "mur" langs kanten som skal holde kremen på plass. Stekes som vanlig stor pavlova ca en time på 100 gr.
 I mange oppskrifter står det at du kan lage bunnen en par dager i forveien. Jeg har testet det og det blir ikke bra! Kaken må lages samme dag som herligheten skal nytes!

Du kan enten pynte mini pavlovaene med vanlig vaniljekrem blandet med pisket krem og friske bær eller prøv en litt friskere variant med en sitronkrem laget av creme fraiche og sitronsaft. 

200 gr creme fraiche
2 ts vaniljesukker
1 ss sitronsaft
revet skall av en sitron
friske bær

Pisk creme fraiche til den blir stiv (det tar litt tid) og ha i vaniljesukker og sitronsaft. Dette må gjøres rett før servering. Jeg brukte sprøytepose til dette også. Pynt med sitronskall og friske bær og ev sitronmelisse. Dette er en overlegen dessert spør du meg!

Foto: Pål Rødahl

pavlova biter2_small.jpg