tutta.no

Art director/Food blogger/Catering

Madeleine kaker

Tutta SætraComment

 

Dette er typiske franske småkaker som visstnok nytes på café med kamillete til. De er ikke vanskelige å lage, men du må ha et slikt brett med den vakre skjellformen. Og kakene har sin helt spesielle historie du kan lese under.

  • 100 g smør
  • skallet av 1 sitron
  • 1/2 ts salt
  • 175 g sukker
  • 3 egg
  • 3/4 dl melk 
  • 1 ts flytende honning
  • 225 g hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts vaniljesukker

 

Rør sammen egg og sukker. Ha i skallet fra  sitronen og sikt i det tørre. Ha i melken, honningen og det smeltede smøret. Fyll ca 1 ss røre i hver form som du har smurt godt på forhånd. Det skal fylle ca 2/3 deler av formen. La det stå å svelle litt før du steker kakene på 190 gr i 10 - 12 minutter. Kakene er ferdige når de er lysebrune i kantene og har en lys forhøyning på midten. Avkjøl kakene før du tar de ut av formene. Dryss et tynt lag melis over kakene ved servering. Madeleines smaker best nystekte, men kan også fryses ned.

HISTORIEN OM DEILIGE MADELEINES
"En gang for veldig lenge siden, levde det en baker som var forferdelig sjalu. Han hadde god grunn, naturligvis, for han var ikke stort til kar, og kona hans var virkelig ekstraordinært vakker. En gang før jul - noen hevder det var jula 1553, for 550 år siden - måtte han reise av gårde på en forretningsreise, og han måtte la kona passe butikken. Hun var, som man godt kan forstå, temmelig sur - ikke bare hadde hun vært uheldig nok til å gifte seg med en ekstraordinært dårlig elsker med alvorlige temperamentsproblemer, nå var hun også satt til å passe butikken alene like før jul. Men på den annen side: Når mannen var vekk, kunne hun skaffe seg hyggeligere selskap. Valget falt på en kjekk ung mann som fikk henne til å føle seg mye gladere - hvis du skjønner hva jeg mener. Alt gikk fint inntil ektemannen uventet kom tilbake, sint og mistenksom som alltid. Hans sjalusi ble ikke mindre da han oppdaget den kjekke unge mannen. Kona forklarte situasjonen så godt hun kunne: Det hadde vært så mye å gjøre, så hun hadde bestemt seg for å få en assistent, en talentfull og ikke altfor dyr konditor. "D'accord" sa mannen, "jeg tror deg - men da må denne unge mannen bevise at han er en konditor. Han må lage atten kaker på et blunk. Hvis ikke, kommer jeg til å drepe ham med denne huggerten, og deretter skjære over strupen din." Han trakk seg tilbake sammen med kona, og den unge, kjekke mannen, som aldri hadde bakt en kake i sitt liv, ble stående og se ned i melet og forberede seg på døden. I sin desperasjon begynte han å be til Sankt Madeleine, som - slik alle katolikker vet - har stor forståelse for dem som har syndet. Hun dukket opp og lagde atten kaker på et øyeblikk, og fikk den unge, kjekke mannen til å sverge å oppføre seg i framtida. Så forsvant hun. Kort etter kom mannen og kona tilbake. Han var hvit av raseri, hun blek av frykt. Den unge mannen, på sin side, strålte fornøyd, og presenterte kakene. "Jeg har valgt å kalle dem "Madeleines", etter Sankt Madeleine", sa han med et fromt smil, og muligens et litt flørtende blikk. Den sjalu mannen måtte innrømme at kakene var gode, og verken kona eller kjekken ble drept. Historien forteller ikke hvordan det gikk med det ulykkelige ekteparet, men vi kan vel anta at de fant en måte å langsomt ta livet av hverandre på. Den unge, kjekke mannen, kjenner vi til: Han holdt seg from og god, så god at også han seinere ble kjent som Sankt Honoré, alle konditorers skytshelgen."

(Tekst hentet fra Andreas Viestads artikkel publisert den 27.12.2003 av dagbladet.no.)

Foto: Pål Rødahl

Glutenfri Sitron Polenta kake

DesserterTutta Sætra1 Comment

Denne kaken smakte jeg første gang på Java kaffebar og ble helt forelsket. Opprinnelig er det en oppskrift fra Nigella Lawson og alt hun lager smaker jo fantastisk! Kaken er saftig og holdbar og er vel egentlig en engelsk teatime kake. Skal du ha den som en dessert, passer det bra med vaniljeis eller sitronsorbet til.

200 gr usaltet mykt smør
200 gr sukker
200 gr mandelmel
100 gr polentamel
1,5 ts bakepulver
3 store egg
skallet fra 2 sitroner


saften fra 2 sitroner
125 gr melis

Rør smør og sukker hvitt. Bland alt det tørre og ha det i røren vekselsvis med eggene og tilslutt sitronskallet. Ha røren i en smurt form og stek på 180 gr i 40 minutter. Imens varmer du opp sitronsaften og melis. Når melisen er oppløst er det ferdig. Når kaken er stekt, lager du mange små hull i den med enpinne ( en slik pinne som du tester om kaken er stekt med) og heller over sitronsaften. La kaken avkjøle seg i formen.

Foto: Pål Rødahl

1479576646783.jpeg

Epletertesnurrer, et helt nytt ord!

Tutta SætraComment

Jeg laget disse til lunsj idag sammen med en kollega og det var så morsomt. Og utrolig lettvint. Du kjevler ferdig tertedeig i tynne tynne flak. Del de opp i lange remser. Pensle remsene med smeltet smør og dandér tynne epleskiver på den ene halvdelen. Strø på sukker og kanel og brett den andre halvdelen over. Så snurrer du (ruller de sammen) og limer skjøten med litt pisket egg.

Putt snurrene i en muffinspanne, du trenger ikke smøre pannen, da tertedeigen inneholder en del smør. Stek på 200 gr i 20 til 30 minutter. Dryss melis over ved servering. God helg!

Shortbread eller Smørkjeks

Tutta SætraComment

En kopp deilig te og nybakte shortbread og det er nesten så jeg hører lyden av sekkepiper. Disse kjeksene kommer opprinnelig fra Skottland og oppskriften er visstnok veldig gammel. Men verdens enkleste å lage. Du trenger få ingredienser. Vil du ha litt mer julete kaker, kan du f eks ha tranebær i deigen. 

100 g melis
200 g hvetemel
100 g maizenamel
200 g mykt smør
frøene fra en vaniljestang
eller 1 ts vaniljesukker
litt vanlig sukker

Bland melis, hvetemel og maizenamelet sammen. Rør inn smør og vaniljefrø/sukker til en fast deig. Pakk litt plastfolie rundt deigen og la den hvile i kjøleskap en liten stund. Del deigen i to og lag to pølser. Rull pølsene i litt sukker du har strødd på bakebordet. Del pølsene i  1 cm tykke skiver som stekes på 160 gr i 20 til 25 minutter. Og gled deg til neste kopp te!
 

Foto: Pål Rødahl

Foto: Pål Rødahl

Kyllingfrikassé med høstens grønnsaker

Tutta SætraComment

Jeg har gode minner om hønsefrikassé og kalvefrikassé. Det er mat som er litt "bestemoraktig" og trygt og godt! Men siden det er vanskelig å få tak i både høns og kalvekjøtt, har jeg her valgt kylling. En stor Stangekylling på nesten 2 kg. Da har jeg middag i flere dager og det passer en som elsker rester! Du kan bruke hvilke grønnsaker du vil, selv liker jeg smaken av selleri og har derfor brukt både rotselleri og persillerot i tillegg til gulrøtter og løk.

Skyll kyllingen  og putt den i en stor kjele med kaldt vann. Vannet skal dekke kyllingen. Ha i salt, en gul løk og hel hvit pepper og en par laubærblader. Kok ca en time eller til kyllingen er ferdig. Skum kraften underveis og ha eventuelt i litt ekstra kyllingbuljong. Ta opp kyllingen, rens den og kjær kjøttet i passe store biter. Sil kraften og ha i grønnsaker som du har kuttet i rause biter. Gi det et oppkok og ha kyllingkjøttet tilbake i kjelen. Lag en meljevning med litt hvetemel og fløte. Jeg bruker et rent sytletøyglass og rister godt. Slik at det ikke blir klumper. Ha meljevningen  i kjelen og la det koke noen minutter. Servér med kokte poteter og bladpersille.

Foto: Pål Rødahl

 

 

Supergode kjøttboller i tomatsaus

Tutta SætraComment

Denne oppskriften har jeg fått av en god venninne for lenge siden og den skal visstnok komme fra kokken Terje Næss. Uansett, jeg har laget disse kjøttbollene sikkert 50 ganger og pleier å servere  pasta, parmesanost og en grønn salat til. Lag dobbel porsjon, så har du rester. Jeg elsker rester!!!!!

500 gr kjøttdeig f eks av svin
100 gr loff som du bløtlegger i 1,5 dl melk
3 egg vispes lett
litt finhakket ingefær
litt finhakket hvitløk
salt og pepper etter smak


1  - 2 bokser hermetiske tomater
3 - 4 stilker stangselleri som hakkes i biter
koriander
basilikum
en skvett rødvinseddikk
1 ss brunt sukker

Rør sammen ingrediensene til kjøttbollene. Deigen skal være ganske løs, da blir de best. Stek kjøttbollene på hver side i stekepanne og ha de over i en ildfast form hvor du har blandet sammen ingrediensene til tomatsausen. La det stå og putre en times tid i stekovnen på 200 grader. Jeg lover deg at det smaker godt!
 

Foto: Pål Rødahl

Italiensk kikertsuppe med tomater

Tutta SætraComment

Dette er en ny vri på den noe hverdagslige tomatsuppen. Suppen smaker deilig og er god og mettende. Servér gjerne brødkrutonger eller foccaccia til. Se oppskrift på min blogg. Jeg bruker hermetiske kikerter fordi det er like godt og tar mye kortere tid. Denne oppskriften er til 4 personer:

2,5 dl kikerter (skylles i kaldt vann)
noen soltørkede tomater i olje, hakkes
2 bokser hakkede hermetiske tomater
2 hvitløksfedd, finhakket
2 ts fersk rosmarin, finhakket
2 laubærblader
ca 1 liter hønsebuljong
vårløk, fin hakket
salt og pepper

Ha alle ingrediensene i en gryte og kok i en halvtimes tid. Blend suppen og smak til med krydder. Ha revet sitronskall og rosmarindryss på toppen og litt finhakket vårløk. Nam!

Foto: Pål Rødahl

"Lettvintkake" med epler

Tutta Sætra1 Comment

Nå er de norske eplene på sitt beste. Lag deilige kaker, muffins eller hvorfor ikke en eplechutney -  så har du julegavene i boks! Dette er samme grunnoppskrift som jeg har blogget tidligere med plommer.

2 - 3 egg
2 kopper sukker
2 kopper mel
1 ts bakepulver

Rør sammen egg og sukker og sikt i mel og bakepulver. Skjær epler i tynne skiver og  dytt de ned i deigen. Dryss over rosiner, brunt sukker, kanel og høvle over tynne skiver med kaldt meierismør (bruk ostehøvel). Stek i 30 minutter på 200 gr og servér med vaniljeis eller slapp krem. 

Blomkål og brokkoli suppe med urter

Tutta SætraComment

Nå er blomkålen og brokkolien på sitt beste! Kortreiste og ikke pakket i plast! Og ikke så dyre heller! Da er det bare å sette igang og lage deilige supper. Her er en enkel oppskrift til ca 4 personer, men du kan jo lage varianter med mange andre grønnsaker.

1 blomkål
1 brokkoli
1 purre
1 gul løk
litt hvitløk
urter, timian f eks
6 - 7 dl grønnsaks - eller kyllingbuljong
1,5 dl matfløte
litt revet parmesanost
salt og pepper

Begynn med å frese finhakket purre, løk og hvitløk i litt olje til det blir blankt. Ha i blomkål og brokkoli som du har delt i små biter. Hell over varm buljong og kok til grønnsakene er møre. Kjør suppen med en blender og ha i fløte og parmesan og krydder etter smak. Pynt med friske urter og eventuelt litt sprøstekt bacon. Suppen smaker deilig med et godt brød til. 

Foto: Pål Rødahl

Suppe med søtpotet, gulrot og fetaost

Tutta SætraComment

Denne suppen er en herlig mix av øst og vest. Spiss kummin og bulgur og feta som blander seg med søtpotet og smoked paprika. Det er en mettende og smakfull suppe som du kan gjøre så spicy du selv vil med mengden krydder. 

Til ca 4 personer trenger du dette:
en stor søtpotet
5 - 6 store gulrøtter
1 rødløk
2 hvitløksbåter
1 ss spiss kummin
1 ss smoked paprika
1 blokk fetaost naturell
1 ts hvitvinseddik
skallet og saften av en halv sitron
6 - 7 dl kyllingbuljong
salt og pepper
ev urter som f eks mynte
litt matfløte

Finhakk løk og hvitløk og fres blank i olje sammen med spiss kummin og paprika. Ha i potet og gulrøtter som du har delt i små biter og skallet av sitronen. La det frese med en stund og hell så i buljong. Kok til grønnsakene er møre og ha i eddik, fetaost som du smuldrer, sitronsaft og eddik og en skvett matfløte. Kjør suppen jevn med stavmikser. Smak så til med salt og pepper. Servér suppen med litt urter og fetaost på toppen. 

Foto: Pål Rødahl

"Lettvintkake" med plommer

Tutta SætraComment

Dette er verdens enkleste kake og du kan fylle den med det du liker av frukt og bær. Her har jeg brukt Victoriaplommer. 

2 egg
2 kopper sukker
2 kopper mel
1 ts bakepulver

Rør egg og sukker godt sammen og ha i det tørre. Ha deigen i smurt paiform og putt plommer, epler, fersken eller andre godsaker i deigen. Dytt frukten godt ned i deigen. Dryss kanel og brunt sukker og gjerne rosiner over. Og så kommer hemmeligheten: Høvle over skiver med kaldt meierismør (bruk ostehøvel), det vil gi kaken en deilig sprø overflate. Stek kaken på 200 grader i 30 minutter. Smaker deilig med vaniljeis til! 

plommekake.JPG


 

 

Kardemummakaka fra Rosendals Trädgårdscafé

Tutta SætraComment

Dette er min yndlingskake for rainy days and mondays. En slags trygg "trøstekake" som smaker deilig med en kopp te til. Og det beste av alt er at den holder seg saftig i flere dager. Den har få ingredienser som du som regel har i skapet. Hva venter du på, det regner jo stadig vekk?

200 gr smør
2,5 dl sukker
3 egg
4,5 dl mel
1 ts bakepulver
1 ss kardemomme,
1 dl kremfløte

Rør smør og sukker hvitt. Ha i ett og ett egg. Bland bakepulver, kardemomme og mel og sikt i egg - og sukkerblandingen sammen med fløten. Ha deigen i en smurt og strødd form og stek kaken på 175 gr i ca 40 minutter. Skru av ovnen og la kaken stå der i 15 minutter til. Dryss over melis når den er blitt kald.

Foto: Pål Rødahl