tutta.no

Art director/Food blogger/Catering

OPP - NED kake

Tutta SætraComment

Dette er ikke ordspill men en kake som lages opp ned faktisk. Du starter med å lage bunnen først og snur kaken opp ned til slutt. Ikke vanskelig og den er veldig god!!!!!

100 gr hasselnøtter
75 gr smeltet smør
3/4 dl sukker, gjerne brunt sukker

Grovhakkede nøtter varmes i en kjele med smøret og sukkeret og has i bunnen av en rund springform. På et godt smurt bakepapir!!!!

3 egg
3 dl sukker
1 dl sterk kaffe
3 dl hvetemel
2 ts bakepulver
1 ss bakekakao

vaniljekrem
kremfløte

Pisk eggedosis av egg og sukker og sikt i det tørre. Ha røren i kakeformen over nøttene. Stekes på 180 gr på nederste rille i ca 45 minutter. Avkjøl kaken. Del den i to og fyll den med en blanding av vaniljekrem og pisket kremfløte. Husk nøttene øverst på kakefatet!!!!

Foto: Pål Rødahl

 

Frisk kalkun eller kyllingsalat

Tutta SætraComment

Godt Nytt År! Kanskje har du noen kalkunrester fra nyttårsaften? Da er denne retten perfekt! Det funker supergodt med kyllingkjøtt også. Gjerne kjøttet fra en vanlig grillet kylling, bare du fjerner skinnet med grillkrydderet.

2 epler i små terninger (med skall) og/eller druer som du deler i to
2 - 3 stangselleri i biter
kalkunkjøtt eller kyllingkjøtt i  små terninger
litt revet fersk ingefær
saften av en halv sitron
litt honning
lettrømme
majones

Bland sammen rømme, majones, sitronsaft og honning og ha alle ingrediensene oppi. Du vil bli overrasket over den friske smaken!!!!

Foto: Pål Rødahl

Deilig Rødkålsalat til julebordet

Tutta SætraComment

Istedet for å koke den vanlige rødkålen til jul, kan du kanskje lage en variant som er litt friskere. Denne rødkålsalaten passer like godt til ribbe, kalkun eller som en salat til julebordet. Lettvint er det også! Ha en deilig jul!
 

en liten rødkål
en rødløk
4 - 5 tørket fiken
2 appelsiner

1 ss flytende honning
litt god olivenolje
appelsinsaft
salt og pepper

Kutt rødkål og løk i tynne strimler med en mandolin eller skarp kniv. Skjær fiken i tynne skiver og skjær ut fine appelsinbåter, det er viktig å fjerne alt det hvite. Bland sammen ingrediensene til dressingen og hell over salaten. 

 



 

Lussekatter eller saffransbröd som de sier på svensk

Tutta Sætra1 Comment

En gang på tidlig nittitallet var jeg ofte i St holm på jobb. Jeg jobbet i JBR Reklamebyrå og vi samarbeidet med svenske Hans Brindfors Annonsbyrå AB som det het dengang. De var dyktige og jeg beundret de kolossalt! Engang jeg var der fikk jeg en kokebok de hadde laget for Milda Margarin. Jeg tror til og med selveste Leon Nordin hadde skrevet teksten. Jeg har hatt mye glede av denne boken, den er veldig basic og jeg kunne klart meg med denne. Og lussekattene fant jeg i denne boken.

Ca 40 lussekatter:
50 gr gjær
200 g smør
5 dl melk
2 gr safran
0,5 ts salt
1,5 dl sukker
1 egg
1,5 l mel
egg til pensling
rosiner, perlesukker til topping

Smelt smøret og bland smøret i lunken melk. Rør inn safran, salt, sukker og egg og nesten alt melet. Kjør deigen i kjøkkenmaskin til den blir glatt og fin. Sett til heving i ca 40 minutter. Kna deigen på et melet bakebord. Del den i 4 emner. Del så hvert emne i 10 deler. Rull hver del til en pølse som du former som en lussekatt. La de heve på bake platen i en halv time. Pensle med egg og ha ev på rosiner og perlesukker. Stek på 225 gr i ca 5 - 10 minutter.

Foto: Pål Rødahl

Madeleine kaker

Tutta SætraComment

 

Dette er typiske franske småkaker som visstnok nytes på café med kamillete til. De er ikke vanskelige å lage, men du må ha et slikt brett med den vakre skjellformen. Og kakene har sin helt spesielle historie du kan lese under.

  • 100 g smør
  • skallet av 1 sitron
  • 1/2 ts salt
  • 175 g sukker
  • 3 egg
  • 3/4 dl melk 
  • 1 ts flytende honning
  • 225 g hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts vaniljesukker

 

Rør sammen egg og sukker. Ha i skallet fra  sitronen og sikt i det tørre. Ha i melken, honningen og det smeltede smøret. Fyll ca 1 ss røre i hver form som du har smurt godt på forhånd. Det skal fylle ca 2/3 deler av formen. La det stå å svelle litt før du steker kakene på 190 gr i 10 - 12 minutter. Kakene er ferdige når de er lysebrune i kantene og har en lys forhøyning på midten. Avkjøl kakene før du tar de ut av formene. Dryss et tynt lag melis over kakene ved servering. Madeleines smaker best nystekte, men kan også fryses ned.

HISTORIEN OM DEILIGE MADELEINES
"En gang for veldig lenge siden, levde det en baker som var forferdelig sjalu. Han hadde god grunn, naturligvis, for han var ikke stort til kar, og kona hans var virkelig ekstraordinært vakker. En gang før jul - noen hevder det var jula 1553, for 550 år siden - måtte han reise av gårde på en forretningsreise, og han måtte la kona passe butikken. Hun var, som man godt kan forstå, temmelig sur - ikke bare hadde hun vært uheldig nok til å gifte seg med en ekstraordinært dårlig elsker med alvorlige temperamentsproblemer, nå var hun også satt til å passe butikken alene like før jul. Men på den annen side: Når mannen var vekk, kunne hun skaffe seg hyggeligere selskap. Valget falt på en kjekk ung mann som fikk henne til å føle seg mye gladere - hvis du skjønner hva jeg mener. Alt gikk fint inntil ektemannen uventet kom tilbake, sint og mistenksom som alltid. Hans sjalusi ble ikke mindre da han oppdaget den kjekke unge mannen. Kona forklarte situasjonen så godt hun kunne: Det hadde vært så mye å gjøre, så hun hadde bestemt seg for å få en assistent, en talentfull og ikke altfor dyr konditor. "D'accord" sa mannen, "jeg tror deg - men da må denne unge mannen bevise at han er en konditor. Han må lage atten kaker på et blunk. Hvis ikke, kommer jeg til å drepe ham med denne huggerten, og deretter skjære over strupen din." Han trakk seg tilbake sammen med kona, og den unge, kjekke mannen, som aldri hadde bakt en kake i sitt liv, ble stående og se ned i melet og forberede seg på døden. I sin desperasjon begynte han å be til Sankt Madeleine, som - slik alle katolikker vet - har stor forståelse for dem som har syndet. Hun dukket opp og lagde atten kaker på et øyeblikk, og fikk den unge, kjekke mannen til å sverge å oppføre seg i framtida. Så forsvant hun. Kort etter kom mannen og kona tilbake. Han var hvit av raseri, hun blek av frykt. Den unge mannen, på sin side, strålte fornøyd, og presenterte kakene. "Jeg har valgt å kalle dem "Madeleines", etter Sankt Madeleine", sa han med et fromt smil, og muligens et litt flørtende blikk. Den sjalu mannen måtte innrømme at kakene var gode, og verken kona eller kjekken ble drept. Historien forteller ikke hvordan det gikk med det ulykkelige ekteparet, men vi kan vel anta at de fant en måte å langsomt ta livet av hverandre på. Den unge, kjekke mannen, kjenner vi til: Han holdt seg from og god, så god at også han seinere ble kjent som Sankt Honoré, alle konditorers skytshelgen."

(Tekst hentet fra Andreas Viestads artikkel publisert den 27.12.2003 av dagbladet.no.)

Foto: Pål Rødahl

Glutenfri Sitron Polenta kake

DesserterTutta Sætra1 Comment

Denne kaken smakte jeg første gang på Java kaffebar og ble helt forelsket. Opprinnelig er det en oppskrift fra Nigella Lawson og alt hun lager smaker jo fantastisk! Kaken er saftig og holdbar og er vel egentlig en engelsk teatime kake. Skal du ha den som en dessert, passer det bra med vaniljeis eller sitronsorbet til.

200 gr usaltet mykt smør
200 gr sukker
200 gr mandelmel
100 gr polentamel
1,5 ts bakepulver
3 store egg
skallet fra 2 sitroner


saften fra 2 sitroner
125 gr melis

Rør smør og sukker hvitt. Bland alt det tørre og ha det i røren vekselsvis med eggene og tilslutt sitronskallet. Ha røren i en smurt form og stek på 180 gr i 40 minutter. Imens varmer du opp sitronsaften og melis. Når melisen er oppløst er det ferdig. Når kaken er stekt, lager du mange små hull i den med enpinne ( en slik pinne som du tester om kaken er stekt med) og heller over sitronsaften. La kaken avkjøle seg i formen.

Foto: Pål Rødahl

1479576646783.jpeg

Epletertesnurrer, et helt nytt ord!

Tutta SætraComment

Jeg laget disse til lunsj idag sammen med en kollega og det var så morsomt. Og utrolig lettvint. Du kjevler ferdig tertedeig i tynne tynne flak. Del de opp i lange remser. Pensle remsene med smeltet smør og dandér tynne epleskiver på den ene halvdelen. Strø på sukker og kanel og brett den andre halvdelen over. Så snurrer du (ruller de sammen) og limer skjøten med litt pisket egg.

Putt snurrene i en muffinspanne, du trenger ikke smøre pannen, da tertedeigen inneholder en del smør. Stek på 200 gr i 20 til 30 minutter. Dryss melis over ved servering. God helg!

Shortbread eller Smørkjeks

Tutta SætraComment

En kopp deilig te og nybakte shortbread og det er nesten så jeg hører lyden av sekkepiper. Disse kjeksene kommer opprinnelig fra Skottland og oppskriften er visstnok veldig gammel. Men verdens enkleste å lage. Du trenger få ingredienser. Vil du ha litt mer julete kaker, kan du f eks ha tranebær i deigen. 

100 g melis
200 g hvetemel
100 g maizenamel
200 g mykt smør
frøene fra en vaniljestang
eller 1 ts vaniljesukker
litt vanlig sukker

Bland melis, hvetemel og maizenamelet sammen. Rør inn smør og vaniljefrø/sukker til en fast deig. Pakk litt plastfolie rundt deigen og la den hvile i kjøleskap en liten stund. Del deigen i to og lag to pølser. Rull pølsene i litt sukker du har strødd på bakebordet. Del pølsene i  1 cm tykke skiver som stekes på 160 gr i 20 til 25 minutter. Og gled deg til neste kopp te!
 

Foto: Pål Rødahl

Foto: Pål Rødahl

Kyllingfrikassé med høstens grønnsaker

Tutta SætraComment

Jeg har gode minner om hønsefrikassé og kalvefrikassé. Det er mat som er litt "bestemoraktig" og trygt og godt! Men siden det er vanskelig å få tak i både høns og kalvekjøtt, har jeg her valgt kylling. En stor Stangekylling på nesten 2 kg. Da har jeg middag i flere dager og det passer en som elsker rester! Du kan bruke hvilke grønnsaker du vil, selv liker jeg smaken av selleri og har derfor brukt både rotselleri og persillerot i tillegg til gulrøtter og løk.

Skyll kyllingen  og putt den i en stor kjele med kaldt vann. Vannet skal dekke kyllingen. Ha i salt, en gul løk og hel hvit pepper og en par laubærblader. Kok ca en time eller til kyllingen er ferdig. Skum kraften underveis og ha eventuelt i litt ekstra kyllingbuljong. Ta opp kyllingen, rens den og kjær kjøttet i passe store biter. Sil kraften og ha i grønnsaker som du har kuttet i rause biter. Gi det et oppkok og ha kyllingkjøttet tilbake i kjelen. Lag en meljevning med litt hvetemel og fløte. Jeg bruker et rent sytletøyglass og rister godt. Slik at det ikke blir klumper. Ha meljevningen  i kjelen og la det koke noen minutter. Servér med kokte poteter og bladpersille.

Foto: Pål Rødahl

 

 

Supergode kjøttboller i tomatsaus

Tutta SætraComment

Denne oppskriften har jeg fått av en god venninne for lenge siden og den skal visstnok komme fra kokken Terje Næss. Uansett, jeg har laget disse kjøttbollene sikkert 50 ganger og pleier å servere  pasta, parmesanost og en grønn salat til. Lag dobbel porsjon, så har du rester. Jeg elsker rester!!!!!

500 gr kjøttdeig f eks av svin
100 gr loff som du bløtlegger i 1,5 dl melk
3 egg vispes lett
litt finhakket ingefær
litt finhakket hvitløk
salt og pepper etter smak


1  - 2 bokser hermetiske tomater
3 - 4 stilker stangselleri som hakkes i biter
koriander
basilikum
en skvett rødvinseddikk
1 ss brunt sukker

Rør sammen ingrediensene til kjøttbollene. Deigen skal være ganske løs, da blir de best. Stek kjøttbollene på hver side i stekepanne og ha de over i en ildfast form hvor du har blandet sammen ingrediensene til tomatsausen. La det stå og putre en times tid i stekovnen på 200 grader. Jeg lover deg at det smaker godt!
 

Foto: Pål Rødahl

Italiensk kikertsuppe med tomater

Tutta SætraComment

Dette er en ny vri på den noe hverdagslige tomatsuppen. Suppen smaker deilig og er god og mettende. Servér gjerne brødkrutonger eller foccaccia til. Se oppskrift på min blogg. Jeg bruker hermetiske kikerter fordi det er like godt og tar mye kortere tid. Denne oppskriften er til 4 personer:

2,5 dl kikerter (skylles i kaldt vann)
noen soltørkede tomater i olje, hakkes
2 bokser hakkede hermetiske tomater
2 hvitløksfedd, finhakket
2 ts fersk rosmarin, finhakket
2 laubærblader
ca 1 liter hønsebuljong
vårløk, fin hakket
salt og pepper

Ha alle ingrediensene i en gryte og kok i en halvtimes tid. Blend suppen og smak til med krydder. Ha revet sitronskall og rosmarindryss på toppen og litt finhakket vårløk. Nam!

Foto: Pål Rødahl

"Lettvintkake" med epler

Tutta Sætra1 Comment

Nå er de norske eplene på sitt beste. Lag deilige kaker, muffins eller hvorfor ikke en eplechutney -  så har du julegavene i boks! Dette er samme grunnoppskrift som jeg har blogget tidligere med plommer.

2 - 3 egg
2 kopper sukker
2 kopper mel
1 ts bakepulver

Rør sammen egg og sukker og sikt i mel og bakepulver. Skjær epler i tynne skiver og  dytt de ned i deigen. Dryss over rosiner, brunt sukker, kanel og høvle over tynne skiver med kaldt meierismør (bruk ostehøvel). Stek i 30 minutter på 200 gr og servér med vaniljeis eller slapp krem.