tutta.no

Art director/Food blogger/Catering

Søt og syrlig iskake

Tutta SætraComment

Denne iskaken er superlettvint og egner seg veldig bra som avslutning på en god middag. Har du egg, fløte og og litt kjeks i huset, sett igang!

Bunnen:
150 gr digestive kjeks
70 gr mykt smør

Knus kjeksen og rør sammen med det myke smøret og press sammen i en rund springform med bakepapir i bunnen. 22 cm.

Fyll:
3 store eggeplommer
140 gr sukker
revet skall og saften fra en sitron
3 dl kremfløte
frøene fra en vaniljestang eller 1 ts vaniljesukker

Pisk egg og sukker til eggedosis. Pisk kremfløten stiv. Bland alt forsiktg sammen og hell over kjeksbunnen. Sett i fryseren til neste dag og la den stå litt fremme før du skjærer deg en bit. Smaker deilig med friske bær eller revet hvit sjokolade til. Fortsatt God påske!

Foto: Pål Rødahl

 

Eivinds fantastiske fikenbrød

Tutta SætraComment

Min kollega Eivind i Abracadabramat har lært meg å bake dette fikenbrødet, som er fantastisk til ost. Du kan variere ingrediensene etter smak, det er mengden som er viktig.  Brødet skal være tungt og litt fuktig og er holdbart i kjøleskap i lang tid. Skjær tynne tynne skiver og ha litt smør og en moden ost på toppen. Og et glass rødt. Nam!

200 gr mel
150 gr sukker
3/4 ts bakepulver
3/4 ts salt
1/2 ts kanel
400 gr fiken (eller 200 gr fiken og 200 gr dadler)
400 gr nøtter eller mandler
2 kopper svisker og/eller aprikoser
3 egg

Kjør fiken, dadler, aprikoser og svisker i en kjøkkenmaskin. Mandler og nøtter kan du grovhakke. Bland alt og ha i vispede egg til slutt. Bak brødet i en brødform med bakepapir på 150 gr i en time og et kvarter. NB, det er viktig å presse deigen godt sammen i formen.

Foto: Pål Rødahl



Pasta, ost og tomat på en tirsdag

Tutta SætraComment

Dette er en rett jeg har funnet i et Donna Hay magasin, som jeg har noen årganger av. Her har jeg brukt conchiglioni pastaskjell, som er velegnet til å fylle med f eks ost. Jeg koker først pastaskjellene ca 8 minutter og skyller de i kaldt vann. Imens lager jeg ostefyllet som jeg sprøyter inn i de avkjølte pastaskjellene med en sprøytepose. Det går fint med en skje også. Skjellene puttes oppi tomatsausen i en ildfast form og det hele gratineres ca 20 min på 200 gr. Nytes best med litt revet parmesanost og en grønn salat.

ca 400 gr pastaskjell
500 gr ricotta
40 gr revet parmesan
100 gr mozzarella
1 egg
2 bokser hermetiske cherrytomater (Mutti)
2 hvitløksbåter, finhakket
1 dl kyllingkraft
1 ts sukker
salt og pepper
fersk basilikum

Foto: Pål Rødahl

pasta skjell_small.jpg

Ut og stjæle kaker (eller banankake)

Tutta Sætra1 Comment

Jeg googler ofte matoppkrifter og ikke minst kakeoppskrifter. Til jobben min og til bloggen min. Og det er ikke alltid jeg finner tilbake til forfatteren. Sånn er det med denne kaken også som er blitt en hverdagsfavoritt. Den er saftig og holdbar og bittelitt sunn. Bananbrød eller banankake. Har du noen modne bananer, er det bare å sette igang!

150 gr smør
2 dl sukker
2 egg
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
1 ts kanel
4 dl hvetemel
2 modne bananer
100 gr mørk sjokolade eller nøtter

Rør smør og sukker hvitt og ha i eggene, ett om gangen. Sikt i alt det tørre og rør godt inn. Mos bananene med en gaffel og ha i røren. Grovhakk sjokoladen eller nøttene og ha i tilslutt.

Stek kaken i en brødform med bakepapir på 175 gr i ca 45 minutter.
Foto: Pål Rødahl

Deilig linseragu

Tutta SætraComment

Trylletirsdag med brune linser! Dette ser kanskje ikke så spennende ut, men jeg lover deg at det smaker nydelig og er næringsrikt, sunt og billig! Min gode venninne Anne, som forøvrig er superflink til å lage mat, har lært meg å bruke mer linser. Kjøp ferdig kokte linser og skyll godt i kaldt vann. Ha olje og smør i en kjele sammen med finhakket hvitløk og gulrøtter. La det surre litt til gulrøttene er blitt møre. Ha i finhakket kapers, balsamico og gjerne en skvett vin og linsene. Ev litt mer olivenolje. Smak til med sukker, salt og pepper. Til slutt har du i finhakket bladpersille. Da må det ikke koke mer! Ønsker du deg en ren vegetarrett er det fint, men linsene passer veldig godt til hvit fisk og min favoritt er som tilbehør til andeconfit!

Foto: Pål Rødahl

Italiensk sitronkylling

Tutta SætraComment

Denne måten å tilberede hel rå kylling på lærte jeg av en italiensk venn tidlig på nittitallet. Jeg har laget kylling på denne måten såååå mange ganger og det blir alltid bra. Kjøp fersk kylling og la den ligge en liten stund i romstemperatur før du starter. Vask og tørk den med kjøkkenpapir.

Klem saften av en sitron over kyllingen og hell godt med olivenolje over og krydre med flaksalt og nykvernet pepper. Jeg legger hele hvitløksbåter med skallet på i stekeformen, de blir så gode etter en time i ovnen sammen med kyllingen. Bruk gjerne fersk salvie eller rosmarin i tillegg. Vanlig kylling steker jeg på 200 gr i en time, beregn litt mer tid hvis du steker en stor kylling som f eks Stangekylling. Eller litt mindre hvis du steker den som en "sommerfugl" slik jeg har gjort her. La kyllingen hvile under litt aluminiumsfolie mens du lager tilbehøret. Vann i munnen!

Foto: Pål Rødahl



Mini pavlova med frisk krem av sitron

Tutta SætraComment

Nå som det står spesielle dager i kø som Valentines Day og Morsdag, synes jeg det passer med disse små søte pavlovaene. Du finner grunnoppskriften på selve marengsen i min blog i older post fra 5. mars 2015. Jeg brukte sprøytepose og lagde de ca 8 cm brede. Sprøyt først ett lag og så en "mur" langs kanten som skal holde kremen på plass. Stekes som vanlig stor pavlova ca en time på 100 gr.
 I mange oppskrifter står det at du kan lage bunnen en par dager i forveien. Jeg har testet det og det blir ikke bra! Kaken må lages samme dag som herligheten skal nytes!

Du kan enten pynte mini pavlovaene med vanlig vaniljekrem blandet med pisket krem og friske bær eller prøv en litt friskere variant med en sitronkrem laget av creme fraiche og sitronsaft. 

200 gr creme fraiche
2 ts vaniljesukker
1 ss sitronsaft
revet skall av en sitron
friske bær

Pisk creme fraiche til den blir stiv (det tar litt tid) og ha i vaniljesukker og sitronsaft. Dette må gjøres rett før servering. Jeg brukte sprøytepose til dette også. Pynt med sitronskall og friske bær og ev sitronmelisse. Dette er en overlegen dessert spør du meg!

Foto: Pål Rødahl

pavlova biter2_small.jpg

Vegetarmiddag med kikerter og søtpotet

Tutta SætraComment

Denne retten fant jeg i Dagbladet Magasinet for litt siden. Den er godt med ris eller brød til. Rask og billig er den også!

Kikertgryte med thaismak:
3 bokser kikerter som skylles godt i kaldt vann
2 gule løk, hakket
1 brokkoli, i små buketter
300 gr søtpotet, i små biter
2 bokser kokosmelk
3 ss green currypaste
3 vårløk
3 ss peanøtter, hakket
1 lime

Brun løk og søtpotet til de er møre, skru opp varmen mot slutten slik at de får litt farge. Ha i brokkoli, kikerter, currypaste og kokosmelk og la det surre i ca 5 min. Servér med hakket vårløk, peanøtter og limebiter. God tirsdag!

Foto: Pål Rødahl

Brownieostekake - ja takk begge deler kaken

Tutta SætraComment

Liker du både brownie og ostekake, er dette kaken for deg. En skikkelig Ole Brumm kakeløsning! Denne fant jeg i en Bremykt reklame for en stund siden. Oppskriften er laget av matblogger Tove Holter. Det tar litt tid å lage kaken, men du vil få lønn for strevet. Jeg lover!

Brownien
500 gr smeltet smør
400 gr mørk sjokolade
200 gr lys sjokolade
1 ts vaniljesukker eller frø fra en halv vaniljestang
250 gr brunt sukker
500 gr hvitt sukker
10 egg
350 gr mel
2 ts bakepulver

Ostemassen
3 egg
100 gr sukker
2 ts vaniljesukker
400 gr romstemperert kremost

Smelt smøret og ha i sjokoladen. Jeg bruker alltid microbølgeovnen til det. Ha vaniljesukker (frø), brunt sukker og hvitt sukker i en bolle. Hell over sjokoladesmøret og bland godt. Ha i ett og ett egg. Til slutt mel og bakepulver.

Pisk eggedosis av egg, sukker og vaniljesukker. Pisk inn kremosten.

Hell brownierøren i en bakepapirkledd langpanne. Deretter ostemassen. Dra en gaffel gjennom ostemassen for å få en marmorering mellom det mørke og det lyse.

Stek kaken på 200 gr i ca 40 minutter. NB dette er en STOR porsjon. Lag gjerne halv porsjon i en mindre form.

Lykke til!

Gi noen en Søt Jul iår!

Tutta Sætra1 Comment

Jeg mener dette er den eneste kakeboken du trenger hvis du liker å bake. Den har alt! Fra pepperkaker til fantastisk lekre festkaker. Jeg er stolt og glad over å ha vært med på å lage denne boken. Hvis du mangler en julegave til en som liker kaker - løp og kjøp!!!!

 




Farmor Gerds kokosmakroner

Tutta SætraComment

Farmor Gerd var ikke så glad i å bake kaker. Bortsett fra kokosmakronene hun laget til jul. De ble alltid akkurat passe seige og sprø hver gang. Hemmeligheten tror jeg lå i at hun varmet røren i en kjele før hun stekte makronene i ovnen. Jeg innbiller meg det iallefall. Uansett, de er superlette å lage og gode!

5 eggehviter
250 gr sukker
250 gr kokosmasse
en halv ss hvetemel

Pisk hvitene stive og dryss i sukker, kokosmasse og mel. Røres i kjele over varmen til deigen blir sammenhengende og seig. Bruk en dessertskje for å sette kakene på stekeplaten for riktig størrelse på kakene. Stekes på 180 gr i ca 15 minutter.


Nøttekake med smak av konjakk

Tutta Sætra1 Comment

Denne kaken fikk jeg servert hjemme hos en kollega for veldig lenge siden. Jeg lager den med jevne mellomrom og tenker hver gang hvorfor lager jeg den ikke oftere - den er jo så god og lettvint! Den hemmelige ingrediensen her er de gule sjokoladekonjakkene fra Nidar. De kan være vanskelig å finne og er blitt altfor dyre. Men det er de som skiller denne nøttekaken fra alle andre.

300 gr melis
300 gr malte mandler
7 eggehviter (piskes for seg)

Vend mandler og melis forsiktig inn i eggehvitene og ha i godt smurt form.
Stekes på nederste rille i ca en time på 180 gr. Avkjøles på rist.

Pisk krem med litt sukker og ha i ca 10 knuste sjokoladekonjakker. Kaken skal stå kaldt noen timer før servering.