tutta.no

Art director/Food blogger/Catering

Italiensk kikertsuppe med tomater

Tutta SætraComment

Dette er en ny vri på den noe hverdagslige tomatsuppen. Suppen smaker deilig og er god og mettende. Servér gjerne brødkrutonger eller foccaccia til. Se oppskrift på min blogg. Jeg bruker hermetiske kikerter fordi det er like godt og tar mye kortere tid. Denne oppskriften er til 4 personer:

2,5 dl kikerter (skylles i kaldt vann)
noen soltørkede tomater i olje, hakkes
2 bokser hakkede hermetiske tomater
2 hvitløksfedd, finhakket
2 ts fersk rosmarin, finhakket
2 laubærblader
ca 1 liter hønsebuljong
vårløk, fin hakket
salt og pepper

Ha alle ingrediensene i en gryte og kok i en halvtimes tid. Blend suppen og smak til med krydder. Ha revet sitronskall og rosmarindryss på toppen og litt finhakket vårløk. Nam!

Foto: Pål Rødahl

"Lettvintkake" med epler

Tutta Sætra1 Comment

Nå er de norske eplene på sitt beste. Lag deilige kaker, muffins eller hvorfor ikke en eplechutney -  så har du julegavene i boks! Dette er samme grunnoppskrift som jeg har blogget tidligere med plommer.

2 - 3 egg
2 kopper sukker
2 kopper mel
1 ts bakepulver

Rør sammen egg og sukker og sikt i mel og bakepulver. Skjær epler i tynne skiver og  dytt de ned i deigen. Dryss over rosiner, brunt sukker, kanel og høvle over tynne skiver med kaldt meierismør (bruk ostehøvel). Stek i 30 minutter på 200 gr og servér med vaniljeis eller slapp krem. 

Blomkål og brokkoli suppe med urter

Tutta SætraComment

Nå er blomkålen og brokkolien på sitt beste! Kortreiste og ikke pakket i plast! Og ikke så dyre heller! Da er det bare å sette igang og lage deilige supper. Her er en enkel oppskrift til ca 4 personer, men du kan jo lage varianter med mange andre grønnsaker.

1 blomkål
1 brokkoli
1 purre
1 gul løk
litt hvitløk
urter, timian f eks
6 - 7 dl grønnsaks - eller kyllingbuljong
1,5 dl matfløte
litt revet parmesanost
salt og pepper

Begynn med å frese finhakket purre, løk og hvitløk i litt olje til det blir blankt. Ha i blomkål og brokkoli som du har delt i små biter. Hell over varm buljong og kok til grønnsakene er møre. Kjør suppen med en blender og ha i fløte og parmesan og krydder etter smak. Pynt med friske urter og eventuelt litt sprøstekt bacon. Suppen smaker deilig med et godt brød til. 

Foto: Pål Rødahl

Suppe med søtpotet, gulrot og fetaost

Tutta SætraComment

Denne suppen er en herlig mix av øst og vest. Spiss kummin og bulgur og feta som blander seg med søtpotet og smoked paprika. Det er en mettende og smakfull suppe som du kan gjøre så spicy du selv vil med mengden krydder. 

Til ca 4 personer trenger du dette:
en stor søtpotet
5 - 6 store gulrøtter
1 rødløk
2 hvitløksbåter
1 ss spiss kummin
1 ss smoked paprika
1 blokk fetaost naturell
1 ts hvitvinseddik
skallet og saften av en halv sitron
6 - 7 dl kyllingbuljong
salt og pepper
ev urter som f eks mynte
litt matfløte

Finhakk løk og hvitløk og fres blank i olje sammen med spiss kummin og paprika. Ha i potet og gulrøtter som du har delt i små biter og skallet av sitronen. La det frese med en stund og hell så i buljong. Kok til grønnsakene er møre og ha i eddik, fetaost som du smuldrer, sitronsaft og eddik og en skvett matfløte. Kjør suppen jevn med stavmikser. Smak så til med salt og pepper. Servér suppen med litt urter og fetaost på toppen. 

Foto: Pål Rødahl

"Lettvintkake" med plommer

Tutta SætraComment

Dette er verdens enkleste kake og du kan fylle den med det du liker av frukt og bær. Her har jeg brukt Victoriaplommer. 

2 egg
2 kopper sukker
2 kopper mel
1 ts bakepulver

Rør egg og sukker godt sammen og ha i det tørre. Ha deigen i smurt paiform og putt plommer, epler, fersken eller andre godsaker i deigen. Dytt frukten godt ned i deigen. Dryss kanel og brunt sukker og gjerne rosiner over. Og så kommer hemmeligheten: Høvle over skiver med kaldt meierismør (bruk ostehøvel), det vil gi kaken en deilig sprø overflate. Stek kaken på 200 grader i 30 minutter. Smaker deilig med vaniljeis til! 

plommekake.JPG


 

 

Kardemummakaka fra Rosendals Trädgårdscafé

Tutta SætraComment

Dette er min yndlingskake for rainy days and mondays. En slags trygg "trøstekake" som smaker deilig med en kopp te til. Og det beste av alt er at den holder seg saftig i flere dager. Den har få ingredienser som du som regel har i skapet. Hva venter du på, det regner jo stadig vekk?

200 gr smør
2,5 dl sukker
3 egg
4,5 dl mel
1 ts bakepulver
1 ss kardemomme,
1 dl kremfløte

Rør smør og sukker hvitt. Ha i ett og ett egg. Bland bakepulver, kardemomme og mel og sikt i egg - og sukkerblandingen sammen med fløten. Ha deigen i en smurt og strødd form og stek kaken på 175 gr i ca 40 minutter. Skru av ovnen og la kaken stå der i 15 minutter til. Dryss over melis når den er blitt kald.

Foto: Pål Rødahl




 

Mini quicher med brie og urter

Tutta SætraComment

Disse små paiene egner seg godt til en lunsj ute i det fri med en grønn salat og en kald hvitvin. De kan lages dagen i forveien og bare varmes opp en liten stund. Eller lag mange og putt i fryseren til en spesiell anledning. Oppskriften har jeg fra Donna Hay, min favorittkokk ever! Jeg hadde ikke alt som sto der, så jeg lagde min egen variant.
Har du en muffinspanne, bruk den.

2 plater frossen tertedeig
3 små gule løk
1 ts sukker
2 ts hvitvinseddik
finhakket timian
salt og pepper
en halv kopp fløte
2 egg
en kvart ts malt muskatnøtt
200 gr brie

Kjevle ut deigen og stikk ut runde leiver som du putter i en muffinspanne som er smurt. Skjær løken i tynne skiver og stek i smør eller olje i ca 10 min. Ha i sukker, eddik, salt og pepper og timian og stek til det er karamelisert. Sett til side. Visp egg og fløte og ha i muskatnøtt og salt og pepper.  Legg løken i bunnen av tertene og fyll opp med eggeblandingen og putt en skive m brie på toppen av hver terte. Stek på 200 gr i ca 15 -20 minutter.

Foto: Pål Rødahl




 

 

Deilige dipper og sauser til grillmaten

Tutta SætraComment

Jeg synes all mat blir bedre med en eller annen form for saus til. Og det er veldig enkelt å røre sammen noe hvis du har f eks litt rømme og noen urter og litt hvitløk.

Til skalldyr liker jeg å "spice opp" en hjemmelaget aïoli med litt fersk chili og koriander.
Aïoli lager du på ett minutt med stavmikser. En eggeplomme, en skvett hvitvinseddik, litt salt og pepper, hakket hvitløk og en teskje dijonsennep og en par dl raps eller solsikkeolje. Mix to combine.

Til f eks grillede lammekoteletter moser du rett og slett litt fetaost og blander med creme fraiche.
Deilig!

Urterømme har jeg alltid stående i kjøleskapet. Lettrømme, finhakkede urter som timian, løpestikke, bladpersille, litt finhakket hvitløk og salt og pepper. Denne passer til alt!

Til slutt en deilig kremete dipp/saus jeg fant i kokeboken til svenske http://www.dykarbaren.se. Rør sammen myk Philadelfiaost, en eggeplomme, urter og salt og pepper. Denne egner seg veldig godt til hvit fisk. Fortsatt god sommer!

Foto: Pål Rødahl

Sitronkake med mandler

Tutta SætraComment

Sitron og mandler passer utrolig bra sammen. Hva med å lage denne lettvinte kaken til kaffen eller som en dessert? Men en kule vaniljeis til? Den er saftig og holder seg bra i flere dager.

Pisk 4 eggeplommer med 150 gr sukker til eggedosis. Tilsett saften og skallet av en økologisk sitron og pisk videre. Finhakk 100 gr mandler og sikt i 50 gr mel og en ts bakepulver. Pisk eggehvitene stive og vend forsiktig inn. Hell røren i en smurt form på 24 cm og stek på 175 gr i 35 minutter. Når kaken er kald, ha på melis med sitronsaft og revet sitronskall. That's it!

Foto: Pål Rødahl

 

Noe med rabarbra

DesserterTutta SætraComment

Jeg elsker rabarbra! Jeg synes den er vakker. Og når den er moden er det sommer! Og rabarbraen kan brukes til så mye. Prøv en rabarbrasuppe til dessert etter grillmaten, enten kald eller varm. Vask og skyll rabarbraen, kutt den i stilker. Jeg bryr meg ikke om å skrelle helt nyfødt rabarbra. Kok den mør med litt vann, sitronsaft, ganske mye sukker og litt kanel eller frøene fra en vaniljestang. Suppen smaker deilig med litt brente kjekssmuler og en litt "slapp" pisket krem.

rabarbrasuppe

Foto: Pål Rødahl

Fine cupcakes til 17. mai!

Tutta SætraComment

Cupcakes er IKKE vanskelig å få til! Og mai og juni måned byr på mange anledninger til å imponere litt på kakebordet! Vil du gjøre det ekstra lettvint kjøper du ferdig muffinsrøre, enten lys eller mørk. Et godt tips er å bruke en nøytral olje istedet før smør for å få saftige muffins.

Lyse muffins:
100 gr smør eller olje
150 gr sukker
3 egg
150 gr hvetemel
1 ts bakepulver
0,5 dl melk

Smør og sukker røres hvitt og ha i ett og ett egg. Mel og bakepulver siktes i og ha i melken til slutt. Fyll muffinsformene 3/4 fulle og stek på 200 gr i 12 minutter. Avkjøl.

Topping:
500 gr smør
500 gr melis
5 ss melk
2 ts vanijlesukker
Food colour etter ønske og ev mini pearls på toppen

Pisk romstemperert smør og melis godt sammen og ha i melk og vaniljesukker. Sett det en stund i kjøleskapet og ha det så over i en sprøytepose. Kakene bør oppbevares kaldt etter at du har hatt på toppingen. Lykke til!


 

 

Lettvint Wonton suppe

Tutta SætraComment

Dette er en superlettvint og smakfull suppe jeg har lært av min kollega Joy. Egentlig er det en vietnamesisk rett. Passer utmerket til lunsj eller som en middagsrett med glassnudler oppi.
Du trenger wonton ark som du får kjøpt i asiatiske butikker og som må tines litt. Imens lager du suppen og fyllet.

Jeg starter alltid med å frese finhakket hvitløk, ingefær og chili i litt nøytral olje og sper så med en god kyllingkraft. Kutt gulrøtter, squash og gul løk i store chunky biter og ha i suppen. La det koke litt mens du lager dumplingsene.

Her har jeg brukt en kylling og kalkunkjøttdeig som jeg blander med et egg, litt finhakket hvitløk, koriander, salt, pepper og litt fiskesaus. Rør godt sammen og legg ca en teskje med fyll på hvert wonton ark. Brett hjørnene sammen,  ta litt vann på fingrene, det fungerer som lim. Knyt godt sammen og sett dumplingsene på et bakepapir mens du arbeider. Putt de i suppen og når de flyter opp, er suppen klar. Dryss over litt fersk koriander.

IMG_3161.jpg