tutta.no

Art director/Food blogger/Catering

Lettvint rabarbraterte

Tutta SætraComment

Det heter seg at man skal spise og høste rabarbraen før St Hans. Da er den best på smak. Har du rabarbra i hagen, er du heldig! Frys den ned og lag deilige kaker utover høsten. Her er en superlett oppskrift på en terte som smaker best nystekt med litt vaniljekrem til.

Jeg har brukt ferdig frossen tertedeig.
Tines og kjevles med litt mel. Forstekes i ca 8 minutter på 175 gr.

Du trenger ca 2 stilker rabarbra som skylles, kuttes i passende lengder
og kokes med litt vann og sukker. Avkjøles.

Til fyllet trenger du:
50 gr mykt smør
75 gr sukker
50 gr mandelmel
en halv teskje bakepulver
1 egg

Rør smør og sukker luftig og hvitt. Ha i egget og til slutt det tørre. Fordel røren utover den forstekte paibunnen og ha i den avkjølte rabarbraen. Stek terten i 30 - 40 minutter midt i ovnen.
 

Foto: Pål Rødahl

Pannacotta med friske jordbær

Tutta SætraComment

Dette er den perfekte sommerdesserten spør du meg! Lettvint og du kan lage den dagen i forveien, slik at det blir null stress. Og en dessert alle liker, store som små.

Til ca 10 personer:
4 - 5 plater gelantin
1 liter fløte
200 gr naturell kremost
frøene fra en vaniljestang
200 gr sukker

Legg gelantinplatene i bløt i kaldt vann. Varm opp fløten, kremosten, sukker og vaniljestangen og frøene i en kjele. Visp underveis og ta kjelen av varmen rett før det koker. Press vannet ut av gelantinen og løs den opp i fløteblandingen. Sil blandingen før du har den over på dessertglass som settes kaldt. Pyntes med en bærcoulis eller friske bær rett før servering.

Foto: Pål Rødahl

Saftig formkake med sjokolade

Tutta SætraComment

Det er noe gammeldags med formkaker, noe trygt og godt. Så langt fra fancy du kommer. Dette er en basisoppskrift hvor du kan bytte ut sjokoladen med f eks nøtter eller andre godsaker. Men saftig og holdbar blir den!

1,5 dl nøytral olje
2 dl sukker, gjerne brunt sukker
3 egg
3 dl mel
2 ts bakepulver
en plate mørk sjokolade

Visp egg og sukker til eggedosis. Ha i olje og sikt inn det tørre. Ha i grovhakket sjokolade. Hell røren i en smurt og strødd brødform og stek kaken midt i ovnen på 180 gr i ca 45 min. Sjekk at den er gjennomstekt med en kakenål. Kaken smaker godt med en klatt krem. 

Foto: Pål Rødahl
 

Sukkerbrød til 17. mai

Tutta SætraComment

Jeg tror sukkerbrød var den første kaken jeg lærte å lage. Hjemme hadde vi kake hver lørdag og da ofte nybakt sukkerbrød som fortsatt var litt varmt med melisglasur. Det smakte så herlig i en tid før lørdagsgodteri var vanlig. Her er en superlett oppskrift. Pisk egg og sukker til eggedosis og bruk romstempererte egg. Sikt i det tørre og "fold" det forsiktig inn i eggedosisen. Ikke bli fristet til å åpne stekeovnsdøren underveis. Og bli ikke deppa hvis kaken synker litt sammen, det er bare et bevis på et den er hjemmelaget! Del kaken i to eller tre og dynk med melk eller juice. Som fyll synes jeg en blanding av vaniljekrem og bringebær smaker godt. Eller gjør som jeg, bare pynt på toppen. Eller lag en trendy "nude" eller naken kake; Bak flere sukkerbrød og lag en høy kake. Smør pisket krem på utsiden i et tynt lag og pynt med f eks hvite blomster.

Foto: Pål Rødahl

Varm champignonsuppe til kalde maidager

Tutta SætraComment

Hva er bedre enn en varm suppe når det sludder og regner i mai? Lettvint er det også. Bruk gjerne din favoritt sopp eller mix flere typer. Fres finhakket hvitløk og gul løk i litt olje. Ha i sopp som du har skivet opp. Du kan gjerne bruke hermetisk sopp, det er jo superlettvint. Fres soppen  sammen med løken. Så har du i melk og en god kyllingbuljong og lar det koke litt. Ha i en skvett fløte og jevne suppen med en stavmikser. Krydre med salt og pepper og servér med en klatt creme frâiche og gressløk. Og nystekt brød til. Nam!

Foto: Pål Rødahl

Lettvint thai kyllingsalat

Tutta SætraComment

Det er vår i luften og jeg får lyst på deilige friske salater igjen.  Dette er en superenkel kyllingsalat med en asiatisk twist på dressingen. Perfekt hvis du har rester av kylling eller kalkun eller du kan bruke kyllingbryst.

stekt kyllingkjøtt i tynne strimler
hodekål i tynne strimler
gulrøtter i tynne strimler
finhakket vårløk
sukkererter
hakkede peanøtter
frisk koriander 

lag en dressing av lik mengde soyasaus og peanøttsmør
litt hvitvinseddik
litt sukker
litt fiskesaus
limesaft
(smak deg frem)

Bland alt til dressingen og hell over salaten rett før servering.

Foto: Pål Rødahl
 

Muffins med tomat, skinke og cheddarost

Tutta SætraComment

Mat muffins kan variereres i det uendelige, er supre som en snack hvis du lager de små, godt til lunsj med en salat til eller som deilig ut på tur mat. Kan spises både kalde og varme. Istedet for tomat, skinke og ost kan du lage vegetarmuffins med f eks squash, ricotta ost og tomat eller hva med søtpotet og massevis med deilige frø? Eller brokkoli, parmaskinke og grønnkål? Det er en fordel å ha et muffinsbrett og jeg bruker store muffins former. Liker at de ser digre og rause ut!

2 kopper mel
1/2 kopp soltørkede tomater eller cherrytomater delt i to
2 kopper cheddarost
2 kopper skinke i små biter
1 kopp babyspinat
litt hakket gressløk
1/2 kopp olivenolje
1 kopp fløtemelk
2 egg
salt og pepper

Bland alt godt sammen og ha 3/4 fulle former. Stekes på 200 gr varmluft i ca en halv time. Denne oppskriften er til 6 store muffins.

Foto/film: Jenny Mina Rødahl & Pål Rødahl

Thai biff salat

Tutta SætraComment

Dette er en salat jeg lager veldig ofte til catering. Den er populær og smakfull og ikke vanskelig å lage. Men det er viktig å ha mørt kjøtt. Hvis du er heldig, finner du ytrefilet av storfe i butikken som nesten har gått ut på dato.  Kjøp det! Og la det gjerne ligge noen dager til i kjøleskapet. Rens kjøttet for hinner og sener og gni det inn med nykvernet pepper og flaksalt. Kjøttet bør ligge i romstemperatur ca en time før du steker det. Stek i smør på høy varme slik at alle sidene får en fin stekeskorpe. Etterstek i ovn på 250 gr i 5 - 6 minutter. Avhengig av hvor stor biffen er. La kjøttet hvile før du skjærer det i tynne skiver. Så til salaten:

finsnittet hodekål
gulrøtter i tynner strimler
hjertesalat
vårløk
masse fersk chili
cherrytomater
rød paprika i tynne strimler
tynne strimler av agurk, husk bare at den blir fort bløt
salte peanøtter
båter av lime
sesamfrø som er ristet i tørr panne
frisk koriander

Dressing:
1 dl rapsolje
2- 3 ss soyasaus
saften fra 3 - 4 lime
2 ss brunt sukker eller flytende honning
litt fiskesaus
revet hvitløk
revet fersk ingefær
finhakket chili

Lag dressingen dagen før og la den trekke i kjøleskapet. Sil den før servering. Smak til. Sånn!!!!

Foto: Pål Rødahl





 

Bønne - og linsesuppe full av proteiner

Tutta SætraComment

Hva passer vel bedre på en grå og våt dag som denne enn en deilig varm og mettende suppe? Denne suppen er uten kjøtt, men du kan jo ha i pølsebiter eller kjøttboller.  Med deilig nystekt brød til er dette en fin hverdagsmiddag! Jeg dro til en bra grønnsaks butikk og kjøpte alle de linsene og bønnene jeg fant, men du finner et godt utvalg i vanlige dagligvarebutikker også.

et utvalg ferdig kokte bønner og linser
kjøttkraft
2 - 3 laubærblad
hvitløk
gul løk
bladpersille
revet sitronskall
salt og pepper

Når jeg lager suppe, lager jeg alltid en stor porsjon. Men det velger du jo selv. Fres finhakket hvitløk og løk i litt olje. Ha på kjøttkraft og laubærblad og la det koke litt. Ferdig kokte bønner og linser trenger kun å varmes i kraften, men det er viktig å skylle de godt før du har de i kjelen! Smak til med salt og pepper og server med revet sitronskall og bladpersille. Superlettvint!

Foto: Pål Rødahl


 

 

Krydderkake med pære

Tutta SætraComment

Denne kaken er et alternativ til den vanlige gulrotkaken. Den smaker av deilige krydder, er saftig og holdbar. Og du kan bruke annen hermetisk frukt enn pære som f eks fersken. Det fine med denne kaken er at den ikke er så søt og passer like godt til te som kaffe. Med en klatt slapp krem!

160 gr mel
1 ts bakepulver
1 ts natron
4 ts kanel
1/2 ts malt nellik
1/2 ts malt ingefær
200 gr sukker
40 gr brunt sukker
1 stor ts salt
frøene av en vaniljestang
3 store egg
1 1/2 dl raps - eller solsikkeolje
100 gr valnøtter, grovhakket
200 gr hermetiske pærer eller annen frukt,
hakket i små biter

Bland sammen mel, kanel, natron, nellik, ingefær i en bolle. I en annen bolle har du sukker, salt og frøene fra vaniljestangen. Pisk eggene til en luftig masse og hell forsiktig i oljen. Ha i sukkerblandingen og pisk videre. Sikt melblandingen forsiktig inn i røren. Ha alt i en smurt springform og stek i ca 5o - 60 min på 175 gr.

Foto: Pål Rødahl




 

Brownie med peanøttsmør

Tutta SætraComment

Hva med en vri på den vanlige sjokoladebrownien? Jeg skulle lage en kake til en 13 års bursdag og fikk lyst til å prøve med peanøttsmør i deigen. Bruk gjerne en ferdig pose brownierøre og lag den som det står på pakken. Ha røren i en form kledd med bakepapir og ha i et halvt glass med peanøttsmør. Bruk en gaffel og lag marmormønster i deigen. Det smaker utrolig godt! Som hjemmelaget Snickers! Sjokolade + peanøtter = sant!

Foto: Pål Rødahl

Lun bønnesalat

Tutta SætraComment

Denne salaten er superenkel å lage. Passer  bra til kjøtt, kylling og fisk. 

aspargesbønner
hakkede mandler
parmesanost
tranebær
honning vinagrette

Kok bønnene i ca ett minutt og skyll i kaldt vann. Rist hakkede mandler i tørr panne. Ha i tranebær og riv store flak med parmesanost over. Lag en honning vinagrette av flytende honning, olivenolje, litt hvitvinseddik, salt og pepper. Bland sammen. Ferdig!

Foto: Pål Rødahl